site traffic analytics

Vacanţe de iarnă de peste 67 de milioane de euro

150.000 de români merg în Austria în sezonul de iarnă
Autor: ELENA STAN

 

Predeal, skiPetrecerea sărbătorilor de iarnă a adus încasări frumuşele agenţiilor şi operatorilor de turism. Românii au cheltuit peste 67 de milioane de euro pentru a petrece  Crăciunul şi de Re­velionul în altă parte decât acasă. Cele mai căutate zone din ţară au fost staţiunile montane de pe Valea Prahovei, urmând pensiunile şi ho­te­lu­rile din staţiunile braşovene Predeal şi Poiana Braşov şi cele din zona Râşnov-Bran-Moeciu, Bucovina, Gura Humorului sau staţiunile balneoclimaterice. Ca în fiecare an, au fost şi români care au ales să petreacă sărbătorile de iarnă în străinătate. Destinaţia numărul unu în pre­fe­rinţele românilor, dintre cele externe, a fost Austria, urmată de destinaţiile exotice, precum Republica Dominicană, Dubai, Sharm el-Sheikh, Laponia, dar şi Bulgaria, Malta, Turcia şi marile capitale europene.

Românii au pus bani deoparte
Spre deosebire de anul trecut, anul acesta românii au făcut ceva rezerve financiare şi pentru vacanţa de iarnă. Astfel, anul acesta, numărul turiştilor înregistraţi cu ocazia sărbătorilor de iarnă în structurile de cazare de la noi din ţară a fost mai mare decât cel înregistrat anul trecut. "Numărul românilor care, anul acesta, au ales să petreacă Crăciunul şi Revelionul în altă parte decât acasă a fost mai mare faţă de cel înregistrat în 2010. Astfel, românii care au ales să meargă de sărbători în străinătate a crescut cu 20%, ajungând de la 25.000, cât era în 2010, la 30.000, iar în zonele turistice de la noi din ţară au fost în jur de 150.000 de turişti, din care 120.000 prin intermediul agenţiilor de turism. Diferenţa de 30.000 o reprezintă românii care au ales să meargă pe cont propriu în vacanţă. Preţul mediu pentru un pachet turistic la noi în ţară a fost de 300 de euro, pentru destinaţiile externe a fost în jur de 600 de euro. Pentru destinaţiile exotice, preţul mediu a fost în jur de 1.500 de euro de persoană", ne-a explicat Traian Bădulescu, consultant turistic.

Destinaţii exotice: Dubai, Republica Dominicană
Din cei 30.000 de români care au ales să petreacă în afara ţării, 5.000 au preferat destinaţiile exotice, de lux, unde preţul unui pachet turistic a fost de peste 2.000 de euro de cuplu. "Anul acesta s-a înregistrat un aflux puţin mai mare faţă de anul trecut pentru destinaţiile exotice, de lux. Peste 5.000 de români au ales să-şi petreacă sărbătorile de iarnă în Dubai sau în Republica Dominicană, unde preţul a fost de circa 2.000 de euro de cuplu. Această creştere se datorează preţurilor mai mici faţă de anul trecut, când tariful era în jur de 1.500 de euro de persoană. Tot la destinaţii exotice se încadrează şi pachetele turistice vândute pentru Laponia, unde de Crăciun au fost 250 de români. Preţul pachetului turistic aici a fost între 1.300 şi 2.000 de euro", ne-a explicat Traian Bădulescu. Cei 25.000 de români care au plecat din ţară şi au plătit în medie 600 de euro de persoană şi au adus încasări agenţiilor de turism în valoare de 15 mi­lioane de euro. Pe lângă aceştia mai sunt şi 5.000 de românii care au ales destinaţiile exotice sau croa­zi­e­rele care au plătit în medie 1.500 de euro, ceea ce a dus la încasări de 7,5 milioane de euro.

300 de euro de persoană, în România
Cele mai mari încasări ale agen­ţi­il­or de turism au fost reprezentate de pachetele vândute românilor care au petrecut sărbătorile de iarnă pe plaiuri mioritice. Dacă tariful mediu a fost de 300 de euro de persoană, cei 150.000 de români au plătit în jur de 45 de milioane de euro pentru vacanţa de sărbători. La final, când tragem linie, observăm că românii au cheltuit peste 67 de milioane de euro doar pe vacanţa de iarnă. Bădulescu a mai spus că a crescut şi numărul românilor care au ales să meargă de sărbători în croazieră. "Circa 1.000 de români au plecat în croazieră. Tariful pentru un pachet turistic pe mare variază de la 1.200 la  2.000 de euro de cuplu în funcţie de servicii, de transport, de durată etc.", a explicat el. Destinaţia externă numărul unu anul acesta pentru vacanţa de iarnă a fost Austria. "Iubitorii sporturilor de iarnă merg anual în Austria. Pe întreg sezonul de iarnă, merg în Austria în jur de 150.000 de români, din care în perioada sărbătorilor merg în jur de 15.000. După Austria, românii au ales staţiunile din Bulgaria, Thailanda, marile capitale europene", a declarat Traian Bădulescu.

Sursa: Jurnalul NaţionalAdaugata pe : 03 / 01 / 2012.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Paralela 45
Vintest
TTR II
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Teresa Tina
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun