site traffic analytics

Capitalele culturale europene în 2012. Cine sunt și ce frumuseti ascund Guimaraes și Maribor

Autor: Andreea Dogar

Piața Oliveira din Guimaraes / Foto: Feliciano Guimarães Wkimedia CommonsOrașele Guimaraes din Portugalia și Maribor din Slovenia, capitale culturale europene în 2012, se pregătesc de festivitățile care vor anunța debutul anului cultural 2012. În Guimaraes, sărbătoarea începe pe 21 ianuarie cu un show multimedia în aer liber și cu spectacole de teatru. În Maribor, lansarea oficială va avea loc în weekend-ul 13-15 ianuarie printr-o serie de activități ce vor cuprinde muzică, teatru și spectacole de dans.

Cele două orașe vor purta acest titlu timp de un an de zile, ceea ce le va asigura o mare atenție din partea mass-media și a operatorilor din industria turismului.

Traian Bădulescu, consultant în turism, a declarat pentru GreatNews că majoritatea turiștilor care vor vizita Guimaraes în acest an vor veni din țări din Europa Occidentală: Spania, Franța, Italia, Marea Britanie sau Germania. Acestora li se vor adăuga portughezii din alte regiuni care au acum ocazia de a revedea sau chiar de a descoperi orașul dacă nu l-au vizitat niciodată.

Când vine vorba de turiștii români, consultantul apreciază că aceștia nu vor fi foarte interesați de capitalele culturale din acest an. „Românii sunt obișnuiți cu orașele mari, importante. Nu va merge mai nimeni în special pentru Guimaraes. Dar cei care vor face circuite în Portugalia, sejururi, city break-uri în Lisabona vor avea ca opțiune să viziteze orașul”, consideră el.

Portugalia, „o destinație pentru connaisseuri”

Localitatea mai poate fi vizitată și de iubitorii de vinuri care merg în Porto, completează Bădulescu. Distanța dintre cele două orașe este de numai 54 de kilometri.

Anual, în jur de 10.000 de români vizitează Portugalia, spune consultantul: „Toată Portugalia este o combinație frumoasă de natură, vestigii istorice, conace, case aristocratice frumoase și relaxare. E o destinație pentru connaisseuri”.

Bădulescu a mai explicat că statutul de capitală europeană le oferă orașelor o mare deschidere care duce la dezvoltare locală și investiții pe plan economic. El dă exemplul Sibiului care a atras fonduri europene pentru restaurarea unor clădiri, dar și investitori străini. „Faptul că a fost capitală europeană culturală a ridicat foarte mult Sibiul. S-au deschis hoteluri noi în Sibiu: Ibis, Ramada. Sibiu are și un Hilton. Cine s-ar fi gândit acum zece ani?”, spune el.

În plus, după ce a fost capitală culturală europeană, s-a format un flux de turiști străini care vin pentru a vizita Sibiul: „Nu mulți, dar există city break-uri pe Sibiu”.

Guimaraes, capitală culturală europeană în 2012

Timp de un an, Guimaraes va aduna artiști și creații din toate domeniile: muzică, cinematografie, fotografie, arte plastice, arhitectură, literatură, teatru, dans și artă stradală. Organizatorii speră ca producțiile artistice ale autohtonilor să stea alături de cele aduse de artiști veniți din toată Europa.

Bugetul pentru evenimentele prilejuite de anul 2012 este de 111 milioane de euro, bani proveniți din fonduri locale și europene. Din această sumă, 70 de milioane vor fi dedicate investițiilor în infrastructură, 25 de milioane programelor culturale și 8 milioane promovării.

Locuitorii din Guimaraes pot să se implice în cadrul evenimentelor ca voluntari, iar dacă au o idee bună sunt invitați să o transmită organizatorilor care o pot pune în aplicare.

Sursa: greatnews.roAdaugata pe : 04 / 01 / 2012.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun