site traffic analytics

Turismul românesc în 2011 - poţi face o vacanţă şi cu bani puţini

Cheile Gradistei, Fundata

Apetitul românilor pentru vacanţe nu a scăzut, dar şi-a eficientizat costurile
De Revelion circa 74.700 de turişti au fost în staţiuni unde au cheltuit 15 mil. euro


Anul trecut nu a fost un an slab pentru turismul românesc. În lipsa unui climat agitat precum cel din 2010 şi în contextul unui apetit de călătorii încă ridicat în rândul românilor, 2011 a fost un an bun. După o vară toridă de care au profitat toţi agenţii de turism, au venit şi sărbătorile de iarnă, cu un număr important de turişti. Iar cel mai important lucru a fost acela că tot mai mulţi români au ales să rămână în ţară. Numărul celor care au plecat în străinătate pentru petrecerea dintre ani a scăzut cu o treime faţă de anul trecut, românii preferând pentru 2011 o vacanţă pe plaiurile mioritice. "Românii au preferat să rămână în ţară. Circa două treimi dintre cei care şi-au planificat călătorii în această perioadă au stat în ţară, şi asta pentru că majoritatea consideră că aici este distracţia adevărată de Revelion. Cei care au plecat în afară au fost cei care au vrut să ajungă pentru altceva. Exemplu: au plecat în Austria pentru a schia. Dar cei care au vrut să se distreze la petrecerea dintre ani au ales staţiunile montane de la noi", a declarat, pentru Curierul Naţional, Traian Bădulescu, consultant în turism şi manager general al Travel Advisor Media.
Acesta consideră că lipsa unor măsuri de austeritate precum cele luate în 2010 a ajutat la menţinerea unei stări de calm în rândul românilor. "Măsurile de austeritate anunţate în 2010 au afectat românii nu doar material, ci şi moral. Nu au mai avut curajul să mai plece şi în călătorii sau nu şi-au mai permis. Anul trecut a mers foarte bine turismul extern. În 2011 s-au înregistrat creşteri de 5-20% în funcţie de destinaţii. Pe Grecia numărul de turişti români a crescut cu circa 18%, în Bulgaria cu 15%, iar în Turcia cu 5%. Marea problemă a anului trecut a fost Litoralul, care a pierdut mulţi turişti în staţiunile din afară", ne-a mai spus consultantul.

Revelionul a ţinut mai mulţi români în ţară, dar aceştia au cheltuit puţin

Potrivit unui studiu realizat de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) rata de scădere a numărului de turişti care au mers de Revelion în staţiunile româneşti a fost de 5 ori faţă de 2010. Astfel nivelul de 74.700 de persoane din această iarnă a fost doar cu 5% mai mic decât cel de anul trecut. În 2010 numărul de turişti prezenţi în staţiunile autohtone scăzuse cu 25%, comparativ cu 2009.
Însă, în ciuda acestei evoluţii ritmul cheltuielilor este unul în descreştere. Românii au găsit cele mai bune variante pentru a se distra cu bani puţini. Astfel, potrivit datelor FPTR de Revelion, în staţiunile din ţară românii au cheltuit circa 15 milioane de euro. "Numărul românilor care au contractat în acest an un pachet pentru petrecerea Revelionului în ţară, respectiv 74.700 de persoane, a scăzut cu 5% faţă de anul trecut şi cu 25% comparativ cu 2009. Pe plan extern, în ciuda scăderii tarifelor pentru ofertele de sărbători în Grecia, Turcia, Spania şi Franţa sau a menţinerii tarifelor la nivelul lui 2010 în Austria, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Croaţia, Elveţia, Brazilia sau Mexic, numărul locurilor contractate de români pentru petrecerea Revelionului în străinătate în acest an a scăzut cu aproximativ 33%, la 6.270 de turişti. Comparativ cu 2009, scăderea a fost de circa 50%", se arată într-un studiu al Federaţiei.
"S-a văzut că numărul de turişti este relativ asemănător cu cel de anul trecut, însă fiecare a încercat să-şi eficientizeze cheltuielile şi de aici şi scăderea încasărilor. Totodată nivelul redus al cheltuielilor este dat şi de scăderea preţurilor faţă de anul precedent. În cel mai bun caz au fost locaţii unde au stagnat. Dar în niciun caz nu se poate vorbi de preţuri mai mari decât în 2010", a explicat Bădulescu. Potrivit datelor, sumele plătite de cei care au petrecut noaptea dintre ani în străinătate au scăzut cu o treime, la un total de 2,8 milioane de euro, potrivit FPTR. Cele mai solicitate destinaţii externe au fost Austria, Bulgaria, Grecia, Turcia şi Franţa.

Valea Prahovei, pe primul loc

În topul preferinţelor din România au fost, ca de obicei, staţiunile de pe Valea Prahovei, unde gradul mediu de ocupare a ajuns la 90%, însă şi în celelalte staţiuni montane cererea a fost mare. Preferinţele românilor s-au îndreptat fie către hotelurile de categorie foarte bună, fie spre ofertele foarte ieftine.
Datorită tarifelor mici, s-a înregistrat o creştere a numărului românilor care au preferat să petreacă sărbătorile în staţiunile balneare. În acelaşi timp, deşi tarifele au coborât faţă de anul trecut, a scăzut numărul celor care au petrecut Revelionul pe Litoral, Delta Dunării, în zonele rurale şi chiar în staţiunile montane.
Potrivit datelor FPTR, aproximativ 18.000 de români au cumpărat pachete pentru Revelion în zonele montane şi tot atâţia au ales să petreacă sărbătorile în zonele rurale, 20.000 de persoane au plătit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României, în timp ce pentru Litoral au optat doar 500 de persoane, iar pentru Delta Dunării circa 200. Pentru staţiunile balneare au optat circa 18.000 de persoane, în creştere cu aproximativ 30% faţă de anul anterior.
În ceea ce priveşte turismul extern, Traian Bădulescu a afirmat că segmentul premium a crescut foarte mult anul acesta. "Avem date care arată că pentru toată perioada sărbătorilor de iarnă, nu doar pentru Revelion, au fost 5.000 de români care au ales destinaţii exotice, precum Republica Dominicană sau Thailanda. Şi nu este o tendinţă determinată de scăderea preţurilor. Într-adevăr, un bilet de avion pe distanţe atât de mari nu mai este la fel de scump ca acum 3 ani, de exemplu. Dar pur şi simplu este o tendinţă a ultimilor ani, în rândul românilor cu bani. Tot mai mulţi din cei care îşi permit pleacă în destinaţii de acest gen", ne-a mai spus consultantul în turism. În ceea ce priveşte destinaţiile din Europa, acesta a spus că se aşteaptă la un număr mai mare de turişti în perioada următoare. "Până acum din datele pe care eu le deţin, de la începutul sezonului circa 15.000 de români au plecat în Austria. Însă mă aştept la câteva zeci de mii în următoarea perioadă. Cred că vor mai fi în jur de 30.000 de plecări în lunile ianuarie şi februarie", este de părere Traian Bădulescu.

Cauzele principale ale scăderii circulaţiei turistice, prilejuită de sărbătorile de iarnă din acest an, au fost, potrivit FPTR, perioada scurtă de concediu din acest an (Crăciunul şi Anul Nou au fost în week-end), scăderea puterii de cumpărare, dezvoltarea programelor artistice de Revelion în pieţele publice ale oraşelor, dar şi ofertele variate şi avantajoase ale restaurantelor şi cluburilor pentru noaptea de Revelion.

Autor: Adrian Ungureanu

Sursa: Curierul NationalAdaugata pe : 05 / 01 / 2012.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Paralela 45
Vintest
TTR II
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Teresa Tina
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun