site traffic analytics

Turismul in Grecia, amenintat de revolte? "Depinde de cum va prezenta presa"

Drapel GreciaCand spuneai Grecia in urma cu vreo doi ani te gandeai aproape instant la Acropole, insule, soare, vacanta. Acum inlantuirea de imagini se completeaza cu "proteste", "agitatie", "incertitudine". Pe fondul unor miscari sociale tot mai ample, Grecia risca sa fie inlocuita de alte destinatii insorite, atunci cand vine vorba de concediul de vara, chiar daca numarul turistilor a crescut anul trecut.

Duminica, Parlamentul grec a aprobat un noi masuri de austeritate, solicitate de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International (FMI) in schimbul eliberarii unor noi fonduri de salvare, in valoare de 130 miliarde de euro.

Votul a fost precedat de ample miscari stradale: zeci de mii de greci au iesit in strada, in Atena, Salonic si alte localitati, pentru a protesta impotriva masurilor asumate de guvernanti.

Manifestatiile s-au soldat cu peste 100 de raniti, circa 130 de arestari, 150 de magazine vandalizate si 48 de cladiri incendiate.

Prin urmare, intr-un context mai mult decat agitat, care pare ca se prelungeste, cum ramane cu turismul elen, ramura ce reprezinta circa 16% din economia acestei tari? In primele 10 luni ale anului trecut, de exemplu, desi poate parea surprinzator, numarul turistilor inregistrati pe principalele 13 aeroporturi din Grecia a crescut cu pana la 9,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de Asociatia Greaca a Intreprinderilor Turistice (SETE).

"Anul 2011 a fost un an mai bun fata de cel anterior. Pentru ei, 2010 a fost cel mai greu din punct de vedere turistic. Dintre destinatii, intr-adevar, Atena a pierdut cel mai mult", a declarat Traian Badulescu, director general al Travel Advisor Media.

Intr-adevar, cifrele SETE care arata ca numarul turistilor care au sosit, in primul semestru al anului trecut, pe aeroportul principal al capitalei - Athens International Airport - a scazut cu 5% fata de aceeasi perioada a anului 2010 (traficul intern a coborat cu 1%, iar cel extern cu 11%).

Grecia a primit anul trecut circa 16,5 milioanede turisti, potrivit datelor oficiale, veniturile urcand cu 10% fata de anul 2010. "Cu un suport adecvat din partea statului, turismul poate deveni motorul principal pentru scoaterea economiei din criza, prin generarea de venituri si locuri de munca", a declarat Spyros Ginis, vice-presedinte al SETE.

In prezent, turismul acopere o cincime din piata muncii din Grecia.

In primele zece luni ale anului trecut, cele mai populare destinatii au fost insulele Rhodos si Kos (din Arhipelagul Dodecanez), unde numarul de turisti a crescut pentru fiecare locatie cu 20% fata de anul anterior, potrivit datelor SETE, care marcheaza o crestere a numarului de turisti si pentru Salonic (11%).

De asemenea, numarul turistilor din UE a crescut, potrivit Institutlui Grec de Statistica (ELSTAT), cu 7,8% in primul semestru din 2011 fata de aceeasi perioada a anului 2010, desi cele mai importante piete - Germania si Marea Britanie - au raportat cresteri nesemnificative de 0,1% si 3,5%.

Totusi, numarul turistilor din intreaga Europa a urcat cu 13%, al celor din Rusia cu 78% si al celor din Turcia cu 49%.

In ceea ce priveste cererea pe 2012, Badulescu considera ca o tendinta clara va putea fi conturata abia in martie.

Grecia"Prin martie lumea va incepe sa isi faca rezervarile. Trebuie sa asteptam. Depinde de cum vor evolua aceste miscari, daca acestea continua, desi nu cred, atunci turismul va fi afectat. Am observat oricum ca ei, grecii, isi expun aceste probleme sociale in special in extrasezon. In timpul sezonului nu prea s-au semnalat astfel de manifestatii", a spus Badulescu.

Parerea lui este impartasita si de Alin Burcea, seful agentiei Paralela 45, care considera ca este greu de anticipat cum vor reactiona romanii daca Grecia isi inrautateste situatia economica.

"In 2010, deoarece au existat 3 morti la Atena, cererea a scazut. Pe de alta parte, in 2011, pe fondul inchiderii Egiptului si Tunisiei, vinzarea pe insulele grecesti s-a dublat. Este greu de anticipat cum vor reactiona romanii daca Grecia intra in faliment, de exemplu. Depinde de felul in care media va prezenta realitatea de acolo. Daca Grecia in faliment va fi prezentata ca o zona de dezastru, evident, va scadea cererea. Daca se prezinta corect realitatea, nu va fi nici o problema. Oricum, in 2012 nu se va intimpla nimic dramatic cu Grecia", a spus Burcea.

Pe de alta parte, reprezentantii agentiei Perfect Tour se asteapta ca cererea pentru sejururi in Grecia sa ramana la un nivel constant cu cel din 2011.

"Sunt multi turisti care prefera ca destinatii Halkidiki sau Insula Thassos, pentru ca sunt accesibile cu autoturismul personal. De asemenea, estimam o cerere similara cu cea de anul trecut si pentru pachetele charter spre destinatii precum Creta, Skiathos sau Corfu", au declarat reprezentantii Perfect Tour.

Cum poate Grecia sa-si fenteze competitorii

Grecia, SkopelosTraian Badulescu este convins ca elenii vor lua anumite masuri pentru imbunatatirea imaginii. "Nu vor fi inconstienti in ceea ce priveste turismul si imaginea", a completat directorul Travel Advisor Media.

In acest sens, Yannis Ioannides, profesor la Universitatea Tufts din Massachusetts (SUA), crede turismul grec mai are de lucrat pe parte de competitivitate. Altfel spus, el spune ca Turcia, de exemplu, este un competitor de luat in seama, intrucat mizeaza pe coasta mediteraneeana, mostenirea cultural-istorica si preturile destul competitive.

De asemenea, un raport realizat de firma de consultanta McKinsey & Company arata ca statul elen trebuie sa isi imbunatateasca produsele bazete pe "soare si plaja" atat prin exploatarea croazierelor si a turismului nautic, cat si prin construirea infrastructurii necesare. Aceste masuri ar putea genera, potrivit raportui, citat de site-ul canadian cbcnews, circa 18 miliarde de euro anual pana in 2012.

"Grecii se pot folosi de ieftinirea tarifelor la cazare si au toate sansele sa isi revina daca se potolesc pana in martie", a adaugat Badulescu.

Potrivit TripAdvisor, preturile per camera in mai multe destinatii de vacanta din Grecia au coborat semnificativ pe parcursul anului trecut, insula Corfu marcand cea mai importanta scadere, de 20%.

Alte destinatii care au intampinat o scadere semnificativa a preturilor sunt Zakynthos, Kos si capitala Atena. Cele mai multe dintre destinatiile studiate deTripAdvisor au inregistrat o scadere medie de 8% sau mai mult, cu exceptia insulelor Mykonos si Santorini, unde preturile au stagnat, datorita cererii ridicate.

"In timp ce economia Greciei a trecut printr-un an traumatizant, aceste scaderi de tarife in destinatiile populare ar putea determina o crestere a numarului de vizitatori", a declarat recent Emma Shaw, purtatorul de cuvant al TripAdvisor.

Totusi, in viziunea oficialilor eleni, principala cheie spre succes este promovarea unei imagini reale a Greciei contra publicitatii negative, legata de criza financiara.

Astfel, Spyros Ginis considera ca imaginile de anul trecut care aratau violentele dintre anarhisti si fortele de ordine, petrecute in timpul protestelor, grevele din transport, care au dus la "izolarea" turistilor in aeroporturi, au declansat multe anulari.

Cine de cine profita?

Si totusi, care sunt destinatiile care profita de pe urma scandalurilor din Grecia? "Pe segmentul pachetelor turistice mai ieftine avem Bulgaria, desi aici exista un concept diferit de cel al grecilor, mai apropiat de turci, cu all-inclusive. Pe segmentul insulelor, competitorii sunt Spania, Malta si Cipru, iar pe premium, bineinteles, Turcia", a spus Badulescu.

Pe de alta parte, insa, si turismul elen a avut de castigat de pe urma unor miscari sociale, respectiv dupa revoltele din Africa de Nord.

Spyros Ginis, vicepresedinte al SETE  si alti oficiali eleni considera ca majorarea numarului de turisti, raportata anul trecut, se datoreaza unui mix de factori: miscarile din nordul Africii, tensiunile dintre Turcia si Israel si "imblanzirea" regimului de acordare a vizelor pentru cetatenii din afara UE, mai ales din Rusia si China.

"Anul trecut, au crescut insulele Greciei pentru ca au cazut arabii. Pe de alta parte, grecii s-au trezit putin, n-au mai stat cu nasul pe sus si au adus oferte speciale, au scazut preturile, si acestea impreuna cu miscarile din Tunisia au dus la crestere", a spus Alin Burcea.

Pachetul de masuri de austeritate include, printre altele, taieri de pensii de 300 milioane de euro, reducerea cu 22% a salariului minim, in prezent de 750 de euro pe luna, si diminuarea cu 150.000 a numarului salariatilor din aparatul de stat pana in 2015.

Autor: Roxana Sasu

Sursa: dailybusiness.roAdaugata pe : 16 / 02 / 2012.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun