site traffic analytics

Ministrul Turismului doreste ca agentiile care aduc turisti straini sa nu mai plateasca TVA

SibielMinistrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Cristian Petrescu, a declarat ca intentioneaza sa propuna Ministerului Finantelor ca Romania sa aplice TVA zero cel putin pentru cazarea turistilor straini, masura care va duce la scaderea tarifelor si la cresterea numarului de turisti.

"O asemenea masura ar fi benefica pentru operatorii de turism, care ar scadea preturile, facand astfel destinatia Romania mai atractiva. Odata cu scaderea preturilor s-ar majora numarul de turisti si cred ca incasarile aduse de aceste cresteri ar compensa reducerea TVA", a spus Cristian Petrescu.

In prezent, TVA pentru serviciile de incoming este de 9% pentru hoteluri si 24% pentru agentiile de turism. In anii '90 si la inceputul anilor 2000, agentiile nu plateau TVA pentru incoming.

Incoming-ul, deci primirea turistilor straini în România, reprezinta EXPORT DE SERVICII. Asa cum exportul beneficiaza de TVA 0%, la fel, turismul ar trebui sa beneficieze de facilitati fiscale importante. Amintim ca ANAT - Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism - a militat, in repetate randuri, in ultimii ani, pentru eliminarea TVA pentru incoming. Guvernul României ar trebui sa acorde facilitati fiscale industriei de profil din tara noastra. Toate marile puteri economice ale lumii impulsioneaza incoming-ul, deci atragerea turistilor straini. Asa procedeaza Franta , Marea Britanie sau Spania. Pe de alta parte, tarile vecine României - Bulgaria, Ungaria, Croatia sau Slovacia – cu o oferta concurenta, practica tarife mult mai avantajoase, printre altele, datorita acestor facilitati.

Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost in anul 2011 de 7,611 milioane, in crestere cu 1,5% fata de anul precedent, potrivit INS. Majoritatea vizitatorilor straini provine din tari situate in Europa (94,3%). Din statele Uniunii Europene s-au inregistrat 57,7% din totalul sosirilor vizitatorilor straini in Romania. Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri s-au  inregistrat din: Ungaria (35,2%), Bulgaria (18,2%), Germania (8,7%), Italia (8,0%) si Polonia (5,7%).Adaugata pe : 19 / 02 / 2012.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Paralela 45
Vintest
TTR II
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Teresa Tina
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun