site traffic analytics

Paralela 45. O agenţie. Un nume. Un brand

 

Paralela 45Sunt anumite nume din turism despre care nu mă feresc să scriu. Pentru că merită şi au făcut istorie. Acum doi ani am absolvit masteratul cu specializarea Management şi Marketing în Turism, din cadrul Facultăţii de Comerţ de la ASE. Tema lucrării de dizertaţie a fost “Agenţiile de turism din România: de la marcă la brand”. Am efectuat o cercetare cu circa 100 de respondenţi (prieteni, rude, colegi, chiar şi necunoscuţi) privind cele mai cunoscute agenţii de turism din România. Pe primul loc a ieşit Paralela 45, urmată de alte câteva agenţii cu tradiţie.

De asemenea, Paralela 45 a fost inclusă, de către Superbrands România, în topul 100 al celor mai cunoscute branduri din România, fiind unica agenţie de turism în clasamentul superior, precum şi în Top Brands, editat de Reader’s Digest.

Paralela 45 este un pionier în fiecare an. Operarea de noi circuite (una din specializările firmei), precum şi deschiderea estului (Rusia, Ucraina etc.) sunt doar două exemple.Agentia Paralela 45

Ce ar fi mai mult de spus? Multe… Paralela 45 se numără printre pionierii turismuluiromânesc şi rămâne în continuare, paradoxal, un pionier, reinventându-se de la an la an. Culmea: cu aceeaşi siglă! O siglă reuşită, care a rezistat până acum precum Coca Cola. Această firmă nu reprezintă doar o marcă, un nume, ci un brand. Nu am auzit – de la prieteni şi amici în primul rând – de plângeri la adresa Paralelei 45, dimpotrivă… Numai de bine. Pe bune!

De asemenea, brandul Paralela 45 este condus de un alt brand: Alin Burcea. Un om dinamic, inovator, deseori incomod, care a avut timp şi să ajungă doctor în economie (turism), să fie şi secretar de stat, şi primul preşedinte ANAT, la doar 26 de ani. E un om care fascinează şi pe care nimeni nu se poate supăra, pentru că, pragmatic vorbind, cam e nevoie de el…

Paralela 45 rămâne la fel de puternică după mai bine de 20 de ani şi sunt sigur că va fi încă 20 de ani de acum înainte! Această firmă a deschis destinaţii noi, a învăţat românii să călătorească.

Potrivit scriitorului şi jurnalistului de turism Marian Constantinescu (fondatorul primului săptămânal de turism din România şi mentorul subsemnatului), această agenţie de turism “este legată ombilical de Alin Burcea. Deşi acum este foarte la modă să vorbim despre brand, deci şi despre firma „Paralela 45”, eu mă voi opri doar la sentiment şi suflet. Pentru mine Alin Burcea continuă şi după aproape 6.500 de zile, să fie acelaşi împingător la grămadă şi grămada asta e alcatuită din lumea travelului românesc care nu s-a cristalizat încă în interesele ei din lipsa de cultură”.

Produsele firmei Paralela 45 au fost de încredere, şi afirm asta pentru că, repet, nu am auzit de nicio plângere la adresa acesteia. Mare lucru, în ziua de azi. Din centrul Bucureştiului, de pe Bulevardul Elisabeta, “ground zero”, până la Neptun, Bârlad sau Sebeş, Paralela 45 oferă aceeaşi calitate. Nu e de colo să ai sedii în 27 de localităţi…

Alin Burcea Paralela 45Nu pot să nu redau în totalitate câteva fraze semnate de scriitorul Marian Constantinescu,prieten al Paralelei 45: “Din dorinţa de a completa acel spaţiu săracăcios s-a conturat prin anii 1994-1996 şi un proiect comun care a fost şi continuă să fie un succes. „În turism e vremea lupilor tineri”, respectiv replica recentă a volumului „În căutarea lupilor tineri – după 10 ani”, sunt cele două cărţi pereche care au pornit de la ideea lansată de Alin. Aceea de a da viaţă unei istorii recente a lupilor-patroni care au îndrăznit să muşte din catifeaua succesului. Voi insera doar acest citat care continuă să fie, după aproape 15 ani, la fel de actual şi în 2010: „În America (of Doamne, această obsesie dulce a românilor), tânărul de succes este un preşedinte al clipei. La noi, el e cel mult un „cerşetor” al speranţei. Vrem sau nu, timpul este aliatul celor care ştiu să facă şi să rişte. În rest, spectatorii, e dreptul lor, pot paria sau vorbi din tribunele confortabile. Paralela 45 a împlinit recent 20 de ani de existenţă. Si odata cu asta Alin Burcea, cel mai tânăr personaj din „Cărţile lupilor tineri” trece din clasa făcătorilor de turism în cea a creatorilor de şcoală şi de turism. Timpul lucrează în favoarea lui astfel că împingătorul la grămadă a devenit arbitru, negociator şi constructor pe terenul industriei de… vise. Prietenia noastră rămane una specială. Acum ne vedem mai rar. Dar o facem cu plăcere pentru că fiecare am câştigat de pe urma celuilalt. Nu avem datorii reciproce şi asta ne permite să ne îmbrăţişăm. Locul nostru preferat ramane biroul de 5 metri patrati, de la Paralela 45, pe Bulevardul Elisabeta, ai cărui pereţi păstrează amintirea timpului prezent. În unul din sertare se află cu singuranţă ascunsă o floare uscată. Mai miroase şi acum ca atunci, după ce s-a dat cu var şi vopsea, în florăria unde s-a născut „Paralela 45”. Copilul din flori arată azi foarte bine. Doar unul dintre părinţii lui – Adrian Grigorescu, nu mai are cum să-l vadă. Au trecut 20 de ani de atunci? Ce glumă bună!”

 Adaugata pe : 28 / 08 / 2012.
← Înapoi


*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii
Ce ne-au spus altii ...
1 comentariu

De la : IONUT STOIAN

La 03:56 pe 05 Februarie 2016

" Sambata, 30.01, am facut rezervare prin aplicatia Android Paralela 45. Aceasta rezervare a fost confirmata prin e-mailul primit de la vanzari@paralela45.ro. Duminica, 31.01, am dat reply la mailul de confirmare primit de la vanzari si am solicitat sa mi se calculeze si alte servicii suplimentare. Pe 01.02, am sunat la Call Center pentru urgentarea calculelor pentru serviciile suplimentare solicitate ulterior si mi s-a comunicat ca nu exista in sistem confirmarea rezervarii mele iar oferta agentiei este la un pret mult mai mare decat cel confirmat pe e-mail. Am solicitat sa se verifice in sistem oferta facuta prin aplicatia din Android deoarece si la ora actuala pretul este la fel ca cel confirmat pe mail cu o zi inainte. Conform contractului cadru, publicat si pe site-ul Paralela 45: “Este responsabilitatea agen?iei de turism de a informa turistul prin orice mijloace convenite în scris cu acesta (telefon, mail, fax etc.) dac? rezervarea pe care a solicitat-o s-a confirmat.” Ori, e-mailul cu subiectul “Confirmare rezervare efectuata din aplicatia Paralela45”primit pe 30.01 de la vanzari@paralela45.ro reprezinta intocmai confirmarea agentiei. In seara zilei de 01.02.2016, am intrat din nou in aplicatie si am costatat ca apareau aceleasi preturi, motiv pentru care am refacut inca 2 rezervari, pentru care am si primit din nou confirmari pe e-mail de la vanzari@paralela45.ro iar de aceasta data am facut si captura de ecran cu preturile afisate. Incepand de marti 02.02.2016, nu se mai pot face rezervari prin aplicatia android Paralela 45. Miercuri, 03.02.2015, am primit raspuns de la Paralela 45 in care mi se comunica ca cererea mea a fost procesata eronat si ca din punctul lor de vedere problema este rezolvata. Daca intr-adevar a existat vreo eroare in aplicatie, aceasta este responsabilitatea agentiei si ar trebui sa si-o asume. "Paralela 45
Paralela 45
Vintest
TTR II
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Teresa Tina
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun