site traffic analytics

„Austria este probabil cea mai dinamica destinatie de vacanta”

Florentin Mocanu, Edelweiss TravelFlorentin Mocanu este un om de turism curajos, perseverent si creativ. Curajos, pentru ca a ales sa se axeze pe o nisa, relativ noua la vremea respectiva – Austria. Perseverent, pentru ca nu a renuntat niciodata sa promoveze aceasta destinatie. Creativ, pentru ca a stiut cum sa prezinte Austria in fata
turistilor romani. Si, completez eu acum, este si un om de succes, care a stiut sa se impuna promovand doar destinatia Austria, oferind servicii de calitate si consultanta specializata. Si nu este deloc usor, tinand cont ca aceasta tara constituie o piata fragmentata, aleasa de multi turisti pe cont propriu. Pe de alta parte, merita mentionat ca Edelweiss Travel a pornit in Alexandria si s-a dezvoltat ulterior, cu succes, in Bucuresti, o piata concurentiala mare – ceea ce nu este deloc usor.
Alaturi de inca doi asociatia – Letitia Raducea si Cristian Pitulice – Florentin Mocanu a creat o agentie de turism respectata atat de catre breasla de profil, cat si de catre partenerii din Austria. Incununarea carierei de turism a lui Florentin Mocanu a fost reprezentata de obtinerea unei inalte Florentin Mocanu, Edelweiss Traveldistinctii din partea Ambasadei Austriei - „Ordinul de onoare in argint pentru merite deosebite aduse Republicii Austria”. Acordata pentru prima data unui profesionist din turismul romanesc, aceasta distinctie (SILBERNE VERDIENSTZEICHEN DER REPUBLIK ÖSTERREICH), incununeaza ani de efort sustinut in promovarea Austriei ca destinatie turistica.
Rudolf Lukavsky, atasatul economic al Ambasadei Austriei, a aratat ca agentia de turism Edelweiss Travel este considerata cel mai important operator de turism pe ruta Romania-Austria. Prin stradaniile depuse, Florentin Mocanu a adus beneficii esentiale prin castigul economic si de imagine pe care l-a dobandit turismul austriac. La evenimentul organizat la resedinta Ambasadorului Austriei, Excelenta Sa domnul Michael Schwarzinger, au participat jurnalisti si reprezentanti ai industriei turistice.
Dar sa ii dam Cezarului ce-i al Cezarului, si sa-l lasam pe Florentin Mocanu sa ne impartaseasca din secretele carierei sale.Ce v-a determinat să alegeţi turismul şi, ulterior, de ce v-aţi îndreptat către destinaţia Austria?

Florentin Mocanu, Edelweiss TravelTotdeauna mi-a placut sa calatoresc sau sa ascult istorisirile celor care calatoreau. Austria a fost primul pamant occidental pe care am pasit. Ma vad si acum cand am coborat pe peronul Westbahnhof, coplesit de emotie si incurajat de sentimentul de libertate pentru toti, Westbahnhof despre care stiam inca din copilarie de pe tablitele trenurilor „Wiener Walzer” si in care, atunci, ne urcam cu teama de a nu deranja securitatea. Atunci calatoream spre Germania. Imi amintesc incantarea care m-a cuprins vazand Mariahilferstrasse, Muzeul de istorie a artelor, Palatul Hofburg, parlamentul, cladirea primariei, biserica Votiva., Stadtpark si statuia maestrului Johann Straus, austriecii eleganti care seara mergeau la Opera Haus la spectacol. Am stat atunci la Vienna o zi si
jumatate. Linistea care se citea pe fetele localnicilor m-a impresionat cel mai tare. Era prima data cand vedeam asa ceva, acest spectacol al fetelor destinse.

Care au fost primele provocări pe care le-aţi întâmpinat ca proprietar de agenţie de turism?

Au fost prea multe, nu le mai enumar. Au trecut.

Ce i-a atras pe români către Austria şi cum a evoluat această ţară în preferinţele turiştilor români de când o promovaţi?

Cu siguranta nu am fost primul roman care a ajuns in Austria. De la prima vizita si pana acum tot Florentin Mocanu, Edelweiss Travelcaut un motiv pentru a nu calatori cineva in Austria si nu il gasesc. In Austria se simt bine toti turistii, indiferent de natie.

Austria este destinaţia de iarnă numărul unu a românilor. Ce ar trebui să facă Austria pentru a primi şi mai mulţi vizitatori români, inclusiv vara?


Da, ponderea cea mai mare o detine vacanta de iarna pentru schi si sporturi de iarna. Austria este probabil cea mai dinamica destinatie de vacanta. Mereu apar lucruri si „obiective turistice” noi. Abia Florentin Mocanu, Edelweiss Travelfacem fata sa aflam toate noutatile. Austria face tot ce trebuie sa faca pentru a atrage turisti de
pretutindeni in orice anotimp. Austria este printre putinele locuri frumoase si pe ploaie.

Care sunt, la ora actuală, principalele atracţii ale Austriei pentru piaţa românească? Dar ce regiuni nu sunt încă suficient de solicitate şi de ce?


Foarte atractive raman Vienna si Salzburg. Landrile SalzburgerLand si Tirol sunt cautate de romani in vacanta de vara. Sunt romani care petrec vacante extraordinare in Steyermark, Kärnten, Niederösterreich, Oberösterreich si in toate celelalte landuri. Vor fi toate regiunile cautate pentru ospitalitatea oamenilor si pentru diversificare.

Recent aţi fost distins cu Ordinul de onoare în argint pentru merite deosebite aduse Republicii Austria. Ce reprezintă pentru dvs. această recunoaştere?


Primirea acestei distinctii reprezinta cel mai important moment din cariera mea de pana acum. Inseamna ca ceea ce am facut eu, ajutat de Letitia si Cristi a fost bine, corect si onest.Florentin Mocanu, Edelweiss Travel

„Cred ca toti alearga prea mult dupa bani in loc sa faca ceea ce trebuie la cea mai inalta calitate”

Cum vedeţi la ora actuală piaţa locală a agenţiilor de turism?

Piata locala a agentiilor de turism este ca oricare alta piata din Romania, destul de diferita de alte piete. Sunt multe agentii de turism si asta e bine. Din pacate sunt multe agentii care nu opereaza onest si care vad in celelalte agentii concurenti care trebuie distrusi si nu colegi cu care sa colaboreze. Cred ca toti alearga prea mult dupa bani in loc sa faca ceea ce trebuie la cea mai inalta calitate.

Cum vă imaginaţi viitorul agenţiei de turism pe termen scurt şi mediu?

Viitorul agentiilor de turism depinde de ele. Daca vor continua sa nu colaboreze si sa nu instaureze un climat colegial vor usura acapararea pietei de catre „consultantii virtuali”.

Este Internetul un rival sau un sprijin pentru agenţia de turism? Vă rog să detaliaţi.

Este, cu siguranta. Dar, exact cum spuneam mai devreme, agentiile isi pot schimba comportamentul si se pot uni in a transforma internetul intr-o unealta in mana lor.

Să ne concentrăm acum pe călătorul Florentin Mocanu. Care sunt zonele preferate din Austria? Dar din România şi din alte ţări, şi de ce?

Imi place sa calatoresc oriunde. In Austria, evident, prefer Austria. In Romania m-am simtit foarte bine peste tot pe unde am fost. Oamenii ar sti ce au de facut, majoritatea sunt ospitalieri, pacat ca autoritatile centrale si locale nu fac nimic din ce ar fi OBLIGATORIU sa faca. Am fost in zone in care Florentin Mocanu, Edelweiss Travelau accesat fonduri europene si s-au limitat la a tipari brosuri pe care le-au trimis la unele agentii de turism, dar la fata locului au un birou de informare pentru turisti inchis 24 de ore din 24, nu au pus nici un indicator spre obiectivele importante care aduc turisti in zona si minusurile pot continua. Alta
destinatie preferata este Grecia. In Grecia am calatorit in toate anotimpurile si m-am simtit bine mereu.

Ne puteţi relata câteva amintiri plăcute, care v-au marcat atât ca turist, cât şi ca specialist în turism, din timpul călătoriilor?


Aveti suficient spatiu? Am numai amintiri placute. Ce poate fi neplacut atunci cand calatoresti?

Cum vedeţi rolul presei de turism în educarea turiştilor? Dar cum vedeţi evoluând aceasta, atât pe print, cât şi pe online?

Florentin Mocanu, Edelweiss TravelEvident ca presa are un rol foarte important dar foarte multi „jurnalisti”, in ultima vreme nu si-l iau in mod responsabil in serios. Cred ca si aici fuga dupa bani ii face pe multi sa nu faca ceea ce stiu cat mai bine cu putinta ca sigur asta va aduce si bani. Eu sunt destul de optimist si cred ca presa va
evolua in directia care trebuie, cred ca adevaratii jurnalisti de turism ii vor elimina prin calitate pe vanatorii de vacante de multe, multe stele sau de plicuri groase in schimbul unor articole care relateaza lucruri neadevarate facute de oameni falsi. Referitor la presa pe print cred ca va reveni un pic si va echilibra balanta cu cea on line.

A consemnat Traian BADULESCUAdaugata pe : 13 / 05 / 2013.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun