site traffic analytics

ACADEMIA DE VARĂ ATLANTYKRON ÎMPLINEŞTE 25 DE ANI

- Ultima frontieră şi turismul dunărean – temele actualei ediţii

Academia Atlantykron

 

 

 

 

► Între 1 şi 10 august, pe insula dunăreană Atlantykron (în dreptul castrului roman Capidava) se va desfăşura cea de-a XXV-a ediţie - aniversară - a Academiei de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Cultură, Artă şi Sport „Atlantykron” ► Printre invitaţii speciali - astronautul Dumitru Prunariu, Guy Djoken – preşedintele Asociatiei Cluburilor UNESCO din SUA, scriitorul şi jurnalistul de ştiinţă Alexandru Mironov, matematicianul şi scriitorul Dan Farcaş, Prof. Dr. Leon Zăgrean, Dr. Teodor Vasile, iar ca invitaţi virtuali - oamenii de ştiinţă americani Prof Dr. Eliot Sorel, Michael J. Gelb şi David Anderson ► Dumitru Prunariu va discuta prin internet cu specialiştii NASA despre ultimele descoperiri de pe Marte


Între 1 şi 10 august, la Capidava, judeţul Constanţa, se va desfăşura Academia de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Viitorologie şi Science Fiction ATLANTYKRON – ediţia aniversară 25.
Purtând genericul „Ultima frontieră”, această academie non-formală are ca scop educaţia tinerilor, Academia Atlantykronreuneşte experţi de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesaţi) şi tehnologie de ultimă generaţie, pe o insulă care are mai puţin de 1 km2. Este un fenomen unic în România, un loc în care se desfăşoară demonstraţii ştiinţifice şi cursuri de artă sau de comunicare aşa cum în nicio şcoală nu se predau, stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele. Loc spiritual, legat profund de istoria de milenii a castrului Capidava care încă stă în picioare pe mal, Atlantykron este o insulă a viitorului, în mijlocul unui prezent prăfuit. Este un loc în care generaţii de adolescenţi învaţă că au puterea de a stăpâni Pământul cu minţile lor, cu ştiinţa lor, cu intenţii bune.
Programul este organizat de către Centrul pentru Studii Complexe şi Fundaţia World Genesis din SUA în parteneriat cu Innovation Travel, Fundaţia pentru Istorie, Cultură şi Civilizaţie, Asociaţia Română pentru Sport şi Cultură din Bucureşti, Asociaţia STRING şi Forum IT. Ca în fiecare an, sunt aşteptaţi peste 500 de tineri participanţi din toate zonele ţării, dar şi din SUA, Italia, Republica Moldova, India. Printre invitaţi, şi-au confirmat prezenţa personalităţi de marcă din ştiinţă, cultură, artă sau sport din România, Italia şi SUA. Astfel, sunt aşteptaţi să participe şi să ţină cursuri sau prezentări: Dumitru Dorin PRUNARIU, astronaut, primul (şi singurul) român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic; Guy Djoken, preşedinte al Asociatiei Cluburilor UNESCO, directorul Centrului UNESCO pentru pace din SUA; Roberto QUAGLIA, scriitor, vicepreşedinte al Societăţii Europene de Science Fiction; Alexandru MIRONOV, scriitor, ziarist de ştiinţă, fondator al Programului Atlantykron, Academia AtlantykronDr. Florin MUNTEANU, preşedintele Centrului pentru Studii Complexe, Dr. Teodor VASILE, doctor în psihologie şi în ştiinţe medicale alternative, prof. Dr. Leon Zăgrean, şeful catedrei de fiziologie de la Universitatea Carol Davila, Peter Moon –  SUA, Scriitor, directorul Editurii SKY BOOKS, New York, SUA, autor de bestseller-uri traduse în limba română, având ca subiect misterele siturilor dacice precum Sarmisegetuza, Munţii Bucegi etc., Vanda Osmon – SUA, Director agenţia de turism Joy Travel, specializată pe turism cultural, istoric, dramaturgul şi scriitorul Valentin Nicolau, directorul Grupului NEMIRA, scriitorii Florin Chirculescu şi Aurel Cărăşel. Vor ţine conferinţe somităţi internaţionale care au îmbrăţişat proiectul Atlantykron şi se vor afla pe Insulă în calitate de invitaţi virtuali: Prof. Dr. Eliot SOREL, un renumit expert internaţional în managementul sistemelor de sănătate; autorul Michael GELB, autoritate absolută în programele care stimulează şi aplică gândirea creativă, învăţarea accelerată şi leadership inovator; Dr. David ANDERSON, fondator al Fundaţiei World Genesis, cercetător pasionat de experimentele în spaţiu-timp, fondator al unui laborator american de cercetare a călătoriei în timp; ing. Ravi PRAKASH, membru al echipei NASA CURIOSITY MISSION TO MARS, care anul trecut a comentat în direct, în exclusivitate pentru participanţii la Atlantykron, descinderea pe planeta Marte a robotului Curiosity.

Printre punctele culminante se vor număra concertul susţinut de Constantin Moscovici, cel mai cunoscut naist al Republicii Moldova, care va fi înregistrat şi difuzat de un post de televiziune, precum şi Conferinţa “Turismul dunărean”, care va fi organizată pe 5 august. De asemenea, tinerii participanţi vor fi angrenaţi în concursuri (grafică, copywriting, eseuri) care vor avea ca temă Academia Atlantykronpromovarea României în general şi a Dunării turistice în particular.
Pe 5 august va fi organizată Ziua Turismului Dunărean, care va reuni oameni de turism, jurnalişti precum şi autorităţi locale din Cernavoda şi Medgidia.

“Atlantykron este un exemplu de şcoală în afara şcolii, pe care ni Academia Atlantykron, Alexandru Mironovl-am dori copiat în zeci, chiar sute de exemplare, care demonstrează că învăţarea este atractivă pentru tineri, cu singura condiţie să nu fie o activitate plictisitoare, ca o muncă în uzină, la bandă rulantă. Pe insula aceasta micuţă, care prinde viaţă 10 zile pe an, am deschis ferestrele, larg, către viitor”, susţine Alexandru Mironov, jurnalist de ştiinţă şi scriitor, preşedintele fondator al Academiei Atlantykron.

Proiectul Atlantykron, pe care îl coordonez din 1990, reprezintă o parte importantă din viaţa mea. Realizez că noi, organizatorii acestui eveniment, purtăm o mare responsabilitate, deoarece Academia Atlantykron, Sorin Repanovicicontribuim la formarea tinerilor şi încercăm să îi ajutăm să devină mai creativi, să aleagă un drum în viaţă. O spun cu mândrie: Atlantykron a influenţat destinele multor oameni”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron.

Scurt istoric

Programul ATLANTYKRON se desfăşoară de 24 de ani şi a fost prezentat cu deosebit interes de către mass-media din România, televiziuni, posturi de radio, ziare, reviste sau edituri. Au fost realizate zeci de reportaje, documentare, au fost publicate cărţi, au fost realizate filme. Începând din 1990, Atlantykron s-a aflat în organizarea şi sub tutela Ministerului Tineretului şi Sportului, şi a primit permanent sprijin şi susţinere din partea mai multor Agenţii Guvernamentale (ANIF, Regia Pădurilor), din partea autorităţilor locale – Primăria Cernavoda, a agenţilor economici locali – Centrala Nuclearo-electrică de la Cernavoda. La desfăşurarea acestui proiect sunt implicate mai multe organizaţii neguvernamentale de tineret din ţară şi străinătate, precum Centrul pentru Studii Complexe, Asociaţia Română pentru Sport şi Cultură, Forum IT, dar şi unele organizaţii şi instituţii din SUA, precum World Genesis Foundation. 
În 1990, un mic grup de tineri iubitori de science fiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deşi sălbatic, unde să se desfăşoare Tabăra anuală de science fiction, ocazie care le oferea şansa să studieze şi să înveţe unii de la ceilalţi.
Timpul a trecut, condiţiile s-au schimbat, dar setea de cunoaştere şi de experienţe noi a rămas. După 10 ani, Tabăra s-a transformat într-o Şcoală de Vară. Tradiţia a continuat, având în fiecare an sprijinul Guvernului şi al unor organizaţii neguvernamentale din întreaga lume. În acest an, Academia sărbătoreşte a 24-a ediţie. Aproape un sfert de secol de existenţă   
Menţionăm că Academia Atlantykron a găzduit, de-a lungul anilor, numeroase personalităţi, precum Academia Atlantykronscriitorii de SF Norman Spinrad (preşedintele Societăţii Scriitorilor de SF şi Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu, artiştii Ioan Gyury Pascu, Cristian Grețcu, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Preşedinte al Societăţii Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism), Peter Moon (scriitor american), astronautul Dumitru Prunariu etc.  

Un film de prezentare al Academiei de Vară Atlantykron, publicat pe youtube în septembrie 2008, realizat şi prezentat de David Anderson, a atins un record mondial la numărul de accesări pentru un film educaţional. Intitulat “Next Generation: Atlantykron”, filmul a ajuns în prezent la 23 milioane de vizualizări!
Atlantykron este o insulă sălbatică, un loc care doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de artificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteză pentru conferinţele virtuale – idee science fiction la primele ediţii din anii 90 -, ecrane mari pe care sunt proiectate imagini in premieră de pe Marte şi, nu în ultimul rând, conferinţele susţinute de specialişti din domeniile ştiinţei, culturii, artei şi comunicării.

Vizitează www.atlantykron.org pentru mai multe informaţii despre programul academiei de vară şi lista invitaţilor.Adaugata pe : 28 / 06 / 2014.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Paralela 45
Vintest
TTR II
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Teresa Tina
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun