site traffic analytics

Patronatele din turism saluta reducerea TVA la 9% pentru pachetele turistice

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism, Florin Jianu, a anunțat miercuri că reducerea TVA la 9% în turism va fi aplicată de la 1 ianuarie 2015 doar la pachetele all-inclusive vândute integral, respectiv cazare, masă și servicii.

"Am făcut un calcul al impactului pozitiv bugetar în primul an. Dacă luăm în calcul că 500.000 de turiști aleg all-inclusive în străinătate și dintre aceștia numai 200.000 vor alege all-inclusive în România, impactul negativ asupra bugetului se va reduce, așa cum s-a discutat în negocieri cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Comisia Europeană (CE). Această măsură va avea numai efecte pozitive ținând cont și de faptul că vor veni și turiști străini, în condițiile în care numai în primele 9 luni ale anului numărul turiștilor străini a crescut cu 11%. Măsura trebuie privită ca o investiție în economie și acesta a fost un argument foarte important în discuțiile cu FMI și CE", a precizat Jianu. Ministrul a menționat că în perioada următoare va fi stabilită modalitatea prin care va fi aplicată reducerea de TVA în industrie.

Lucia Morariu, ANAT: O asemenea hotărâre este una istorică pentru turismul românesc, cu atât mai mult cu cât cota redusă de TVA este deja aplicată în foarte multe tări membre ale Uniunii Europene

"Din câte stim noi, si din cererile formulate în mod repetat de patronatele din turism, în mod deosebit de ANAT si FPTR, cota de 9% TVA se doreste a fi aplicată la toate pachetele de servicii Lucia Morariu ANAT TVA 9%care includ cazare si diverse variante de masă, alături de cazare, vândute turistilor sub formă de pachet, inclusiv pachet de cazare cu all inclusive, asa cum a comunicat prim-ministrul Victor Ponta. O asemenea hotărâre este una istorică pentru turismul românesc, cu atât mai mult cu cât cota redusă de TVA este deja aplicată în foarte multe tări membre ale Uniunii Europene, concurente cu România pe piata turistică internatională la acest tip de pachete.

Apreciem contributia esentială a initiatorului acestei măsuri, care presupunem că este ministrul responsabil pentru turism, Florin Jianu, dar si capacitatea de negociere a responsabililor Ministerului Finantelor Publice în relatia cu organismele financiare internationale care trebuiau să accepte un astfel de tratament fiscal.

Patronatele din turism au convingerea că fără implicarea directă a premierului Victor Ponta nu ar fi fost posibil un asemenea rezultat cu efecte directe si indirecte în asigurarea sustenabilitătii industriei turistice românesti.
Ne exprimăm speranta si încrederea că după acest mare succes, până la finele acestui an, Guvernul Ponta va fi în măsură să marcheze si un al doilea succes foarte important pentru turismul românesc, respectiv să pună în aplicare Legea voucherelor de vacantă începând cu data de 1 ianuarie 2015", a declarat Lucia Nora Morariu, Presedinte ANAT si EXIMTUR.

FPTR sustine si promovează reducerea privind taxa pe valoare adăugată de 9% la pachetele turistice

Iata ce subliniaza si un comunicat al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc: Astăzi, 9 decembrie 2014, potrivit declaratiilor domnului premier Victor Ponta, va intra în vigoare începand cu anul 2015, ORDONANTA DE URGENTĂ pentru completarea articolului 2 din Ordonanta  Guvernului nr. 58/1998,  privind aplicarea cotei reduse la taxa pe valoare adăugată de 9%, în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară. Astfel, de la momentul publicării OUG in Monitorul Oficial, pachetele de cazare formate din Cazare+Mic Dejun, Cazare+Demipensiune, Cazare+Pensiune Completa, Cazare+All Inclusive vor beneficia de TVA diminuat la 9%.
Federatia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) sustine această măsură fiscală de mai bine de 15 ani, facând multiple demersuri pentru implementarea acesteia.
FPTR salută decizia luată de Guvern si apreciază că într-un final demersurile FPTR, de reducere a TVA în turism, au primit răspuns favorabil.
Prin răspunsul său favorabil la demersurile FPTR, Guvernul a demonstrat că turismul face un pas spre normalitatea europeană, iar Guvernul devine cu adevărat partner de dialog al patronilor din turism. În acelaşi timp, prin măsura luată prin OUG, Guvernul dă şansa turismului românesc să devină competitiv pe plan internaţional.
FPTR este convins că prin acest pas, Guvernul se angajează pe drumul prioritizării turismului drept axă prioritar-strategică a economiei naţionale şi că va răspunde în acelaşi fel celorlalte solicitări ale FPTR, în special prin promovarea cât mai rapidă a normelor de aplicare privind legea voucherelor de vacanţă.Adaugata pe : 10 / 12 / 2014.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Paralela 45
Vintest
TTR II
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Teresa Tina
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun