site traffic analytics

Tendințe în piața națională de travel: Turismul medical - o nouă revoluţie

 

Odată cu apropierea de colaps a sistemului românesc de sănătate, prin migrarea specialiştilor către meleaguri mai prospere şi eşecul sistemului naţional de asigurări de sănătate, în mass media au început să ia amploare speculaţiile, sfaturile şi sugestiile. La rampă iese mai des un domeniu până nu demult învăluit în mituri şi legende, turismul medical, considerat o soluţie salvatoare pentru România. Cel mai recent semnal în acest sens l-am primit la întâlnirea cu reprezentanţi ai clusterului pentru turism medical din Ungaria de Nord şi ai operatorului de turism medical Euromedic Tourism, membru al Euromedic Group.

 Euromedic Tourism

FOTO: Anne-Mary Nechita, Senior Editor, and Elisar Priel, director general al Euromedic Tourism

Originea se află în…  « Epidauria »

Înainte de a trata subiectul ultimelor tendinţe în materie este necesar să ne întoarcem la origini. E drept că s-au scris atât de multe despre turismul medical încât orice detaliu poate părea, la un moment dat, redundant, şi totuşi… să menţionezi turismul medical, fără o scurtă introducere, poate crea numeroase confuzii.

Pornind de la definiţie, turismul medical ar putea fi considerat drept procesul de a călători în afara ţării de reşedinţă pentru a primi tratament medical. Aşadar, nu este acelaşi lucru cu turismul balnear sau spa/ wellness, deşi tendinţele recente presupun o combinare cât mai eficientă a acestora pentru recuperarea rapidă a pacientului.

Apariţia sa ţine de zorii civilizaţiei, prin 1600 - 1100 î.e.n. fiind organizate, în Grecia, primele pelerinaje (cum se numeau pe atunci), la templul lui Asklepio de lângă Atena,  cu ocazia « Festivalului vindecării » (« Epidauria’). Acesta se ţinea anual între cele două evenimente majore care alcătuiau sărbătoarea « Misterelor Eleusine ».

Aşadar, încă de la apariţia sa, turismul medical a fost învăluit în mister şi, nu de puţine ori, a stârnit numeroase controverse.

 

O schimbare de direcţie

În perioada modernă, călătoriile în scop medical aveau loc dinspre ţările mai puţin dezvoltate către cele dezvoltate - Germania şi Franţa, în special, dar astăzi se remarcă o transformare atât calitativă, cât şi cantitativă în ceea ce îi priveşte pe pacienţi. Din ce în ce mai mulţi preferă să caute remedii în ţări mai puţin dezvoltate, în care există un echilibru solid între preţ şi calitate. Factorii care au condus la popularitatea tot mai mare a călătoriilor medicale includ costul ridicat de îngrijire a sănătăţii, timpii de așteptare lungi pentru anumite proceduri, ușurința și accesibilitatea călătoriilor internaționale și îmbunătățiri ale tehnologiei și standardelor de îngrijire în multe ţări. Evitarea timpilor de așteptare este factorul principal care îi determină pe britanici să caute tratament medical în străinătate, în timp ce americanii sunt atraşi de prețurile mai mici din străinătate.

Aşa se explică faptul că şi România devine, aproape pe neobservate, o destinaţie atractivă pentru pacienţii străini. « România, ca şi restul destinaţiilor est europene devine, în contextul economic şi politic actual, o piaţă cheie pentru turismul medical. Calificarea excelentă a medicilor, numărul în creştere de spitale şi clinici private la standarde vest europene, dar la preţuri cu aproximativ 40% mai mici, o recomandă cu prisosinţă.», ne-a declarat Elisar Priel, director general al Euromedic Tourism. 

 

 Parteneriatul care ar putea ţine românii acasă

Medicii şi pacienţii români pleacă în străinătate în număr din ce în ce mai mare, deoarece şi-au pierdut încrederea în « sănătatea » sistemului de sănătate. O tendinţă similară a fost înregistrată şi în ţările învecinate, dar crearea unui parteneriat solid între medici - intermediari - clinici şi spitale private  a diminuat mult efectele acesteia.

« Medicii maghiari, care în trecut migrau masiv către destinaţii de prestigiu precum Germania sau Marea Britania au început să se întoarcă acasă, au adus cu ei experienţă şi fonduri necesare unor investiţii în domeniu. Din 2015, starea infrastructurii medicale s-a îmbunătăţit vizibil în Ungaria, au apărut spitale noi, ultra moderne, fapt care i-a convins pe mulţi studenţi să nu mai alerge după mirajul Europei de Vest. La rândul lor, mulţi pacienţi maghiari preferau să meargă la tratament în Turcia, o ţară cu servicii de înaltă calitate, dar extrem de accesibile, însă situaţia geopolitică din ultimii ani i-a convins pe mulţi să se reorienteze. Sunt convins că încet, încet acelaşi fenomen se va petrece şi în România. Sincer, la ora actuală, tratamentele în România sunt de multe ori mai ieftine decât cele din Ungaria şi Slovenia, de exemplu. Punctele dumneavoastră forte sunt ortopedia, stomatologia, chirurgia plastică şi reparatorie », a subliniat Elisar Priel.

 

Date, informaţii, statistici

În general, cele mai dese afecțiuni de care suferă cei care apelează la serviciile de turism medical sunt malformații congenitale, traumatisme în urma unor accidente, cataractă, astigmatism, cancere, tumori. În turismul global se încearcă de ceva vreme o definire a profilului consumatorului de turism medical, mai mult sau mai puțin reușită, desigur, datorită absenţei informaţiilor statistice credibile şi coerente. În ceea ce-l priveşte pe pacientul român consumator de turism medical, intermediarii îl descriu drept - « bolnav, vine târziu pentru investigații, și nu are o cultură a verificărilor medicale periodice ».

În lume, cele mai multe solicitări pentru acest tip de turism sunt orientate către India, Thailanda și Statele Unite, se menționează în studiul „Medical Tourism Climate Survey 2015”, realizat de International Medical Travel Journal. Cele mai solicitate destinații ale românilor sunt Ungaria, Turcia, Austria, Germania și Israel.  Valoarea medie a unei cheltuieli cu servicii medicale în România a unui turist străin este de 3.000 – 3.500 euro, în timp  ce un român cheltuie în străinătate peste 5.000 euro. În ceea ce privește raportul dintre turiștii care vin în România pentru servicii medicale și românii care apelează la acestea în străinătate, nu există niște statistici clare.

Conform « Insight Market Research Solutions », piaţa turismului medical din România se ridică la 300 milioane dolari, fiind dominată de serviciile spa şi wellness, şi s-ar putea dubla dacă sistemul public şi/ sau privat se va implica mai mult în dezvoltarea infrastructurii şi promovare.  În sprijinul acestei afirmatii vine « OECD Health Statistics 2015 » (http://www.oecd.org/els/health-systems/health-data.htm), care evidenţiază faptul că multe state europene şi-au redus bugetele de cheltuieli pentru sănătate, începând din 2013, destinaţiile de turism medical mai accesibile financiar devenind mult mai interesante. Sursa citată menţionează reducerea cheltuielilor de sănătate în Grecia, Italia și Portugalia. Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au raportat cheltuielile de sănătate pe cap de locuitor sub nivelul din 2009. În afara Europei, cheltuielile de sănătate au crescut la aproximativ 2,5% pe an, începând cu anul 2010. Creşterea cheltuielilor de sănătate este, în general, în concordanță cu creșterea economică, astfel încât cheltuielile de sănătate ca pondere din PIB au rămas relativ stabile până în 2012. În 2013, cheltuielile de sănătate excluzând investițiile, ca procent din PIB, au fost în medie de 8,9%, de la 5,1%  în Turcia, la 16,4%, în Statele Unite ale Americii.

O altă informaţie interesantă : în cadrul « International Luxury Travel Market 2014 », un panel de experţi a previzionat că, până în 2040, 90% din turismul de lux va include turism medical şi de wellness.

 

Turismul medical - o nouă revoluţie

La nivel mondial, turismul medical este o industrie în creștere estimată la 60 miliarde de dolari anual, motiv pentru care furnizorii de servicii medicale, intermediarii, agențiile de turism, agențiile de asigurări & brokerii, respectiv profesioniștii în resurse umane sunt din ce în ce mai interesaţi să primească o educație avansată în domeniul medical, pentru a putea satisface cererea masivă pentru servicii de turism medical pe destinaţii apropiate şi îndepărtate. În viziunea acestora, turismul medical este o noua revoluţie.

 

A consemnat  Anne-Mary Nechita

 

 Adaugata pe : 30 / 03 / 2016.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Paralela 45
Vintest
TTR II
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Teresa Tina
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun