site traffic analytics

Țepele în vizor: ABTA atenționează asupra pericolului de fraudă existent în rezervările de vacanțe

foto avion

Suspiciuni la biletele de avion, cazarea online și timeshare-urile

ABTA, Poliția din Londra și Get Safe Online și-au unit forțele pentru a avertiza publicul cu privire la pericolele reprezentate de fraudele asociate cu rezervările de vacanță. Rezultatele unui nou raport, întocmit de Biroul Național AntiFraudă al Poliției Municipalității Londoneze (City of London Police’s National Fraud Intelligence Bureau), relevă amploarea vastă a acestei infracțiuni și expune tactici comune folosite de țeparii care au furat 11,5 milioane lire sterline de la turiștii creduli și alți călători, în 2015.

Potrivit raportului, în 2015 a existat o creștere de 425% în suma raportată drept pierdută către evazioniștii din travel, de la 2,2 milioane de lire sterline, în 2014 - deși  o parte din fraudă este probabil să fi fost produsă anterior, și din varii motive să nu fi fost declarată la timp de către victime.

Cel mai frecvent tip de fraudă se referă la vânzarea de bilete de avion și, de asemenea, a existat o creștere semnificativă a numărului de conturi de proprietari de pe care siteurile populare de cazare (hackeri) au extras date neautorizate.

Pierderile individuale au fost substanțiale, pierderea medie fiind de aproape 3.000 lire sterline. Dar pierderile nu au fost doar financiare, aproape jumătate dintre victime (44%) au declarat că  frauda  a avut un impact semnificativ asupra sănătății lor.

Există perioade distincte în care fraudele au luat un avânt deosebit, în lunile de vară și în decembrie, ceea ce indică faptul că evazioniștii au vizat agențiile de turism și turiștii care și-au făcut rezervări de bilete/ vouchere de tip last minute. Grupa de vârstă cel mai frecvent vizată este cuprinsă între 30-49 ani, mulți dintre aceștia având acasă familii cu membrii tineri (copii sau adolescenți). Majoritatea celor care au fost jefuiți au plătit călătoriile fie prin transfer bancar sau cash, fără nicio posibilitate de a-și obține banii înapoi.

 

Tipuri de fraudă asociată  rezervărilor de călătorie

Raportul dezvălui faptul că, pe parcursul unei perioade de 12 luni, 4.910 cazuri de fraudă asociată  rezervărilor de călătorie au fost raportate la Action Fraud (organism similar Protecției Consumatorilor, de la noi). Cele mai frecvente tipuri se referă la:

Cazarea pe timpul vacanței - Țeparii au folosit la maxim Internetul pentru a înșela turiștii prin crearea unor site-uri false, făcând hacking în conturi legitime și postând reclame false pe site-uri și social media.

Biletele de avion - în care un client crede că rezervă un zbor și primește un bilet fals sau plătește pentru un bilet care nu poate fi returnat. În  2015, au fost targetate în special zborurile spre Nigeria, India și Pakistan, ceea ce sugerează că țeparii îi urmăresc pe cei care merg să-și viziteze prietenii și familia.

Călătoriile sportive și cele religioase -  un target popular pentru fraudă din cauza disponibilității limitate a biletelor și, în consecință, a prețurilor mai mari. Se anticipează că, în 2016,  atât Campionatul European de Fotbal din Franța, cât și Olimpiada de la Rio de Janeiro va atrage țeparii.

Cluburile de vacanță și cele timeshare - Sumele implicate în această formă de fraudă sunt deosebit de ridicate cu victime care pierd între 9.000 și  35.000 lire fiecare, ceea ce reprezintă 26% din totalul sumelor raportate drept pierdute.

 

Sfaturi importante pentru a evita să deveniți victime ale țepelor din travel

Polițiadin Londra, ABTA și Get Safe Online au publicat sfaturi cu privire la modul în care puteți evita să deveniți o victimă a fraudei asociate rezervărilor de vacanță - și und ear trebui să meargă să raporteze victimele. Iată în cele ce urmează cele mai importante sfaturi:

Fiți în siguranță în mediul online: Verificați ca adresa web să fie legitimă și să nu existe nici cele mai mici modificări ale unui nume de domeniu -: cum ar fi, de exemplu, trecerea de la .co.uk la .org.

Faceți puțină cercetare: Nu vă bazați doar pe un singur review - faceți o căutare amănunțită online pentru a verifica acreditările companiei. În cazul în care o companie țepuiește oameni există o bună șansă ca cel puțin unul dintre consumatori să fi făcut publice detaliile cu privire la experiența sa și avertismente despre compania respectivă.

Căutați logo-ul: Verificați dacă societatea este membră a unui organism comercial recunoscut: cum ar fi ABTA. Dacă aveți îndoieli, puteți verifica statutul de membru al ABTA on-line, la www.abta.com.

Plătiți în condiții de siguranță: Nu plătiți direct în contul bancar al unui proprietar. Plata prin transfer bancar direct este ca plăta cu numerar - este foarte dificil să urmărești banii și nu este rambursabilă suma. Ori de câte ori este posibil, plătiți prin card de credit (sau un card de debit care oferă protecție).

Verificați documentele: Ar trebui să studiați chitanțele, facturile și termenii și condițiile, și să fiți foarte precaut cu privire la orice companie care nu oferă niciuna dintre acestea. În momentul rezervării printr-un club de vacanță sau o proprietate timeshare, dați contractul unui avocat care să îl verifice temeinic înainte de a-l semna.

Utilizați-vă instinctele: Dacă ceva sună prea bine ca să fie adevărat, probabil că așa și este.

• Faceți plângere: Victimele ar trebui să contacteze Action Fraud  (Protecția Consumatorilor) pe 0300 123 2040 sau să o înregistreze pe www.actionfraud.police.uk

• Obțineți gratuit consiliere de specialitate: Pentru mai multe sfaturi cu privire la modul în care să faceți rezervări în condiții de siguranță sau căutați călătorii on-line, mergeți la https://www.getsafeonline.org/shopping-banking/holiday-and-travel-booking/

 

Mark Tanzer, CEO ABTA, a declarat: "În fiecare an, ABTA este contactată de membri ai publicului, care au fost victime ale unor fraude legate de călătorie. Costurile pentru acești oameni nu sunt doar financiare. Ei trebuie, de asemenea, să se confrunte cu dezamăgirea severă, iar vacanța sau vizita celor dragi să fie anulată în timp scurt. Țeparii sunt mereu în căutarea unor noi oportunități, utilizând la maxim Internetul cu escrocherii inteligente și lipsite de scrupule. ABTA îndeamnă insistent publicul să urmeze sfaturile pe care le-am creat în parteneriat cu Poliția din Londra și Get Safe Online pentru a opri acești escroci să-și extindă operațiunile."

Comandantul Poliției din Londra, Chris Greany, Coordonator Național al Poliției pentru Crimele Economice, a subliniat: "Trăim într-o lume în care suntem sub presiune pentru a obține lucrurile repede. Totuși, atunci când rezervați o vacanță este extrem de important să îi dedicați timp și să urmați un număr de verificări de bază concepute pentru a vă proteja de a cădea victim ale unei fraude. (…) Printre acestea se numără cercetarea online a numelui companiei, având în vedere să vă asigurați că este un membru al unei autorități profesionale recunoscute. Este esențial, de asemenea, să vă asigurați că site-ul este legitim, verificând bine numele domeniului, și să plătiți cu un card de credit, mai degrabă decât să folosiți un card de debit sau numerar. Urmați aceste indicații și ar trebui să aveți o vacanță fericită, în timp ce zădărniciți eforturile din ce în ce mai sofisticate ale țeparilor de a pune mâna pe banii pe care i-ați pus deoparte ca să plătiți pentru acea pauză atât de necesară. Dacă se întâmplă să cădeți victim a unei fraude associate cu rezervarea de vacanță trebuie să o raportați urgent la Action Fraud astfel încât National Fraud Intelligence Bureau să o poată analiza, să identifice potențialii suspecți și să transfere cazul spre investigare la Poliția locală.”

Tony Neate, CEO  Get Safe Online a comentat, la rândul său: "Sărbătorile pot fi cel mai bun moment al anului, când poți să scapi de tot și de toate, alături de familie, prieteni sau singur. Acest lucru face să fie chiar și mai devastator să afli că biletele de avion și hotelurile rezervate online au fost de fapt o înșelătorie, transformându-ți visul mai mult într-un coșmar.  Sunt lucruri pe care le poți face pentru a te proteja. Fii propriul tău detective și asigură-te că cercetezi, verifici review-uri  sau dacă compania prin care faci rezervarea este membră a unei asociații profesionale recunoscute. Este important să ții minte că un card de credit îți poate oferi mai multă protecție atunci când cumperi on-line decât cardurile de debit - în cazul în care biletele nu se returnează, cel puțin ești acoperit. De asemenea, de fiecare dată când introduci detaliile bancare online, asigură-te că există un simbol de lacăt în fereastra browser-ului, sau adresa paginii web începe cu https: // - ceea ce înseamnă că pagina web pe care o utilizați este sigură".

ABTA a fost un brand de încredere în turism vreme de peste 65 ani și are în prezent în jur de 1.200 membri, cu o cifră de afaceri anuală cumulată de 32,07 miliarde de lire sterline. Mai multe detalii despre ABTA se regăsesc pe  www.abta.com.

 

 Adaugata pe : 09 / 04 / 2016.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Paralela 45
Vintest
TTR II
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Teresa Tina
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun