site traffic analytics

ECTAA: Următorul pas al UE în revoluția de date - votul în plen privind PNR

Aiport collage

Credit foto: Depositphotos.com; Autor: haveseen

Parlamentul UE a adoptat Directiva UE privind PNR (Passenger Name Record - dată înregistrată în  sistemul de rezervare  - CRS -, care conține itinerariul unui pasager sau grup de pasageri ) și pachetul privind protecția datelor, în timpul sesiunii plenare, de la Strasbourg, de săptămâna trecută. Acesta este un semnal puternic că sistemul de protecțe al datelor la nivel UE se va schimba pentru totdeauna. Noua directivă reglementează utilizarea registrului cu numele și datele pasagerilor în UE pentru prevenirea, depistarea, cercetarea și urmărirea penală a infracțiunilor de terorism și a infracțiunilor grave. Ea va obliga companiile aeriene să predea datele pasagerilor autorităților naționale, pentru toate zborurile din țările terțe către UE și vice-versa.

Statele membre vor trebui să înființeze "Unitățile de informații despre pasageri" (PIU) pentru a gestiona datele PNR colectate de către transportatorii aerieni. Aceste informații vor trebui să fie păstrate pentru o perioadă de cinci ani, dar după șase luni vor fi "mascate", adică lipsite de elemente, cum ar fi numele, adresa și datele de contact, care pot conduce la identificarea persoane fizice. PIU va fi responsabil de colectarea, stocarea și prelucrarea datelor PNR, pentru transferarea acestora către autoritățile competente și pentru schimbul acestora cu PIU altor state membre și cu Europol. Directiva prevede că aceste transferuri se efectuează numai "de la caz la caz" și exclusiv în scopuri specifice "prevenirea, depistarea, cercetarea sau urmărirea penală a infracțiunilor de terorism sau a infracțiunilor grave".

Această directivă se aplică "zborurilor extra-UE", însă statele membre ar putea, de asemenea, să le extindă la cele "în interiorul UE" (adică dintr-o țară din UE la una sau mai multe alte țări ale UE), cu condiția ca acestea să notifice Comisia Europeană. Țările UE puteau, de asemenea, alege să colecteze și datele PNR de la agențiile de turism și operatorii de turism (operatori economici non-purtătoare), deoarece acestea gestionează, de asemenea, rezervările de zbor, însă intervenția ECTAA a condus la eliminarea acestei prevederi din acordul final.

Reprezentanții ECTAA au salutat votul Parlamentului European, care este următorul pas important în crearea unui cadru complet de protecție a datelor pentru  cetățenii UE. În timp ce noul pachet de măsuri pentru protecția datelor va permite setarea unui cadru juridic care să reglementeze protecția datelor cu caracter personal ale cetățenilor UE, Directiva privind PNR va stabili reguli clare pentru a accesa datele pasagerilor din UE.

Această directivă este rezultatul unor negocieri intense între factorii de decizie politică și reprezentanți ai părților interesate. ECTAA a participat activ la dezbateri, pe parcursul ultimelor luni, și a reprezentat interesele industriei de travel. Una dintre preocupările majore ale ECTAA a fost propunerea de a obliga agențiile de turism și touroperatorii să transfere date ale pasagerilor, în plus față de ceea ce este transferat de către companiile aeriene.

Potrivit lui Lars Thykier, președintele ECTAA, ” PNR este subiect al cererilor de modificare din partea pasagerului, mai ales în cazul modificărilor de călătorie sau anulărilor. În majoritatea cazurilor, modificări în fișierul PNR apar la scurt timp înainte de plecare. Aceste modificări sunt anulări de ultimul minut, rerutare sau așa-numitele "no-shows"  (pasagerul nu se prezintă la îmbarcare). În cele mai multe cazuri, agentul de turism nu este pur și simplu informat în timp real de anulare / schimbări de ultim minut sau "no-show". Doar companiile aeriene dețin informațiile cele mai complete și actualizate privind pasagerii care s-au îmbarcat pentru un zbor. Prin urmare, numai companiile aeriene care operează capabile să transfere datele reale PNR către autorități. Suntem încântați că Parlamentul UE a luat în considerare punctele de vedere ale industrie de travel ".

ECTAA reunește asociațiile naționale ale agenților de turism și touroperatorii din 31 de state europene,  dintre care 27 sunt în interiorul Uniunii Europene și reprezintă 80.000 de companii.

 

 

 

 Adaugata pe : 18 / 04 / 2016.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Paralela 45
Vintest
TTR II
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Teresa Tina
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun