site traffic analytics

Epirus, o destinație ”care îți taie răsuflarea” tot timpul anului


Eleni Chanoglou si Zenia Georgiadou, Encore

 Foto: Eleni Chanoglou si Zenia Georgiadou, Encore

A consemnat Anne-Mary Nechita

EOT, Organizația Națională de Turism a Greciei, și Biroul pentru Afaceri Economice și Comerciale al Ambasadei Republicii Elene la Bucureşti, cu sprijinul Prefecturii Epirus şi al Camerei de Comerţ Bilaterale Româno-Elene au organizat un eveniment de excepție, prin care au prezentat regiunea Epirus ca destinație turistică, urmărind totodată stimularea dezvoltării relaţiilor comerciale bilaterale.

Intitulat "Parteneriatul de Afaceri Româno-Elen", acesta  a debutat cu o conferință, punctată de discursuri ale liderilor comunității elene - Ambasadorul Republicii Elene la București, Grigorios Vassiloconstandakis, prefectul regiunii Epirus Alexandros Kachrimanis, și președintele Camerei de Comerț și Industrie Eleno-Române, Michalis Sotirou, originar din Epirus. Continuarea a fost extrem de delicioasă - demonstrație de live cooking și degustare de produse tradiționale. În a doua parte a zilei a urmat un workshop  B2B, în cadrul căruia reprezentanții firmelor elene au întâlnit  agenți de turism și comercianți români interesați de noi oportunități de colaborare.

24 de companii au format delegația elenă la București, unele cu activitate în turism și ospitalitate, altele în producția de alimente și produse de menaj. Dintre reprezentanții turismului amintim Konitsa Mountain Hotel, din regiunea Pindos,orașul sporturilor extreme; MikroPapigo … 1700 ‘Hotel & Spa’, o destinație cosmopolită, cu un șarm aparte; Orestis House, o vilă tradițională din vechea așezare Zagori; Clubul Agroturistic de Hoteluri și Pensiuni ”Arachthos”, care reunește toate structurile de cazare din Unitatea Regională Arta;  Villa Ionio, din cochetul sat pescăresc Ammoudia, la 20Km de Parga; Asociația Hotelierilor din Metsovo; Archontariki Boutique Hotel, din Ioannina, o oază de relaxare în stil tradițional; Grandforest-Metsovo, un complex hotelier montan elegant, aflat la 24 Km de Trecătoarea Katara; Pensiunea Fillira, din Tyria, ce oferă o cazare confortabilă, la întretăierea dintre munte și mare; Hotelul FrontzouPolitia, al cărui design fascinează prin cromatica bogată, specifică Epirului; respectiv Kassaros Travel, agenție care face parte din același grup cu Kassaros Hotel, are două filiale, la Ioannina și Salonic, fiind specializată atât pe outgoing, cât și pe incoming.

Ambasadorul Republicii Elene la Bucuresti, domnul Grigorios Vassiloconstandakis

Conferința a fost deschisă de reprezentantul Republicii Elene la București, Excelența Sa domnul Grigorios Vassiloconstandakis. El a apreciat, printre altele, că  ”Frumusețile Epirusului nu sunt singulare. Această zonă idilică ce reprezintă antichitatea Greciei are, nu doar munți, ci și mare, cu plaje spuperbe. Domnul prefect și reprezentanții regiunii au venit astăzi aici ca să vă prezinte esența acestor locuri, care doar în 2015 au fost vizitate de peste 1 milion de români. Această cifră nu ilustrează performanțele noastre sau ale membrilor ANAT, ci afecțiunea între cele două popoare. (…)  Locuitorii Epirusului, care încă din antichitate au învățat cum să-și folosească eficient resursele, au ajuns și pe teritoriul României. În prezent, în România sunt înregistrate peste de 6000 firme grecești, reprezentate de Camera de Comerţ Bilaterală Româno-Elenă, și jumătate dintre ele sunt active. Capitalul social subscris este de peste 2 miliarde, fapt care le duce pe locul al cincilea în topul oamenilor de afaceri din România. Dacă luăm în considerare și firmele multinaționale cu capital grecesc, din Cipru și Olanda, cifra sare de 4 miliarde. În România, oamenii de afaceri și investițiile lor se află într-un mediu destul de solid, și din ce în ce mai multe firme mari exportă produse grecești pe piața acestei țări. În ceea ce privește cifrele, anul trecut am putut observa un minus de 2% la exportul dinspre România spre Grecia, dar volumul exportului din Grecia spre România a fost cu 17% mai mare. (...) Sunt convins că acest eveniment vine să suplimenteze efortul de promovare al produselor grecești și vine în cel mai potrivit moment”.

conferinta Epirus

O descriere amplă a geografiei și potențialului regiunii Epirus a făcut prefectul acesteia, Alexandros Kachrimanis, care este un bun cunoscător al limbii aromâne. În alocuțiunea sa, acesta a mărturisit că ”Am venit aici pentru a oferii toate informațiile necesare românolor ce vor să viziteze Epirus, să meargă și la mare, și la munte, și să descopere serviciile de calitate din această zonă. În continuare veți avea ocazia să cunoașteți Epirus în cele patru anotimpuri și veți avea posibilitatea să alegeți care este mai interesant. Săptămâna trecută, un număr de jurnaliști români a fost în Preveza și a avut ocazia să cunoască de aproape argumentele care pledează pentru această destinație. Epirus se află în regiunea care deține Pindus, Thesalia, Albania, și este o poartă de acces către Italia și insulele Ionice. Se poate ajunge în Epirus foarte ușor pentru că exisă Megali Egnatia, șoseaua care ajută foarte mult în această direcție. Este legată de Ioannina, Preveza, Thesprotía  și Árta. Are un relief excelent:  cu munte, presărat cu locuri istorice, și mare, cu plaje acreditate Blue Flag și ape foarte curate.  Aici s-a desfășurat mare parte a istoriei antice a Greciei. În ceea ce privește serviciile, Epirus este cel mai important ca destinație producătoare. Epirus produce portocale, mandarine, măsline, ulei, miere, sfeclă, produse lactate, agroalimentare etc. Epirus nu este o simplă destinație de relaxare, de soare și mare. Ea se poate combina cu istorie, cu religie, cu activități diverse. Aceste argument pot fi prezentate turiștilor dornici să cunoască mai bine regiunea noastră”.

Deși pe durata întregii conferințe publicul a putut viziona imaginii spectaculoase dinEpirus, o prezentare profesională a regiunii și a obiectivelor sale turistice a fost susținută de Zenia Georgiadou, CEO Encore, companie care a inițiat această conferință și care s-a ocupat exemplar de logistică.

Am selectat din prezentarea Zeniei Georgiadou în special informații de natură statistică, mai puțin cunoscute în România. Astfel, am aflat că ”În 2014, circa 4% dintre turiștii europeni care au vizitat Grecia au ajuns în Epirus. Majoritatea acestora au călătorit în iulie și august. În 2015, pe același segment a existat o creștere de 10%. Pe cele două aeroporturi ale regiunii sunt operate zboruri zilnice către Atena și Salonic. Există și un mare port internațional, Igoumenitsa, care este un nod esențial de transport naval, și o rețea excelentă de autostrăzi care fac posibil să ajungi de la Ioannina la București în circa 12 ore.”

Pricnipala activitate a regiunii Epirus este agricultura, dar turismul cîștigă din ce în cemai multă popularitate ca urmare a recentelor evenimente din Europa. ”În Ioannina, turismul este un sector important, cu 82% contribuție la Produsul Intern Brut, la nivel local, și aproape 7.000 locuri de cazare, dintre care 2.000 aparțin hotelurilor de 4 și 5 stele” - a precizat Zenia Georgiadou. În aceeași ordine de idei, ”Thesprotía deține aproape 3.000 locuri de cazare, dintre care 30% în hoteluri de 4 și 5 stele. (…) În Preveza, turismul are o pondere mai redusă, de 75% din PIB, și aproape 5.000 locuri de cazare, dar numărul hotelurilor de 4 și 5 stele este mai redus, predominante fiind cele de 3 stele. Ultima, dar nu cea din urmă regiune este Árta, care deține aproape 7000 locuri de cazare.”

Am profitat de prilej pentru a-i lua, în final, un scurt interviu prefectului Alexandros Kachrimanis, de la care am aflat un lucru extrem de interesant:”Din munții noștri au plecat mulți localnici, în cursul istoriei, și s-au mutat în România, așa că vizita românilor o privim ca pe o întoarcere acasă. Invităm pe prietenii noștri, cu care istoria ne-a unit mult, să viziteze și să se simtă foarte bine într-un mediu extrem de prietenos! ”

 

 Adaugata pe : 19 / 05 / 2016.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun