site traffic analytics

Profitul anual al Ryanair a crescut cu 43%, până la 1.242 milioane euro

Ryanair

Credit foto: Ryanair

Ryanair a raportat, ieri, un profit pe anul contabil început în martie 2015 și încheiat în martie 2016, de 1,242 miliarde euro, ceea ce reprezintă o creștere de 43% față de anul anterior. Traficul a crescut cu 18% până la 106,4 milioane pasageri, iar factorul de încărcare cu 5%, ajungând până la 93%. Tariful mediu a scăzut cu 1% până la 46 euro pe unitate, iar costul s-a redus cu  6% (ex: combustibilul a scăzut cu 2%), în al doilea an al programului său ”Always Getting Better” (AGB).

 

Întregul an (IFRS)

31 Martie 2015

31 Martie 2016

% Variația

Clienți (m)

90,6

106,4

+18%

Venit (m)

5.654 euro

6.536 euro

+16%

Profit după impozitare (m)*

867 euro

1.242 euro

+43%

Marginea Netă*

15%

19%

+4 puncte

EPS de bază*

0,63 euro

0,93 euro

+48%

* exclude un câștig contabil excepțional de 317,5 milioane euro din vânzarea acționariatului Aer Lingus.

 

Potrivit lui Michael O’Leary, CEO Ryanair, ”FY16 a fost un an în care am avut un trafic semnificativ și creșteri de profit în toate cele patru pătrare de an (în ciuda unui preț mediu al petrolului de 90 dolari barilul, ca urmare a acoperirilor puse în aplicare în 2014), deoarece programul nostru AGB atrage milioane de clienți noi prin modelul nostru de cel mai mic tarif / cel mai mic cost”.

 

Repere ale anului 2015:

 

- S-a încheiat Anul 2 al programului AGB și începe Anul 3

- Tarifele medii au fost reduse cu  1%, până la 46,67 euro

- Traficul a crescut cu 18 până la 106,4 milioane (factorul de încărcare cu 5% până la 93%)

- Costurile unitare au scăzut cu 6% (ex. combustibilul în scădere cu 2%)

- Profitul net a urcat până la 43%, la 1,242 miliarde euro

- Prima companie aeriană care a transportat peste 100 milioane pasageri internaționali într-un an calendaristic

- Un nou site și o nouă aplicație de mobil lansată în octombrie

- contract colectiv de muncă pe 5 ani  cu 84 de piloți și personal de cabină

- dividende Aer Lingus (398 milioane euro), distribuite acționarilor în noiembrie

- răscumpărarea fiecărei a 4-a acțiuni (800 milioane euro), lansat în februarie

 

Noi rute și baze:

Livrarea a 41 aeronave noi B737, anul trecut, a facilitat extinderea serviciilor de mici tarife/ low cost pe mai multe aeroporturi primare și rute. Au fost lansate 7 noi baze în Belfast, Berlin, Corfu, Gothenburg, Ibiza, Milano (Malpensa) și Santiago, în ultimele 12 luni. Au fost deschise mai mult de 100 rute noi, iar Ryanair a devenit prima companie aeriană care a transportat vreodată peste 100 de milioane de clienți internaționali într-un an calendaristic.

În 2016, urmează livrarea a 52 aeronave noi B737, care vor mări flota la 380, până la sfârșitul anului. Au mai fost anunțate alte 7 baze (București, Hamburg, Nürnberg, Praga, Sofia, Timișoara și Vilnius), ca parte a programului de iarnă FY17.

 

Îmbunătățirea experienței "AGB" a clientului:

Succesul programului AGB Ryanair este reflectat în traficul și în factorul de încărcare înregistrați. De-a lungul ultimilor doi ani, factorul de încărcare s-a îmbunătățit de la 83% la 93%, iar traficul a crescut de la 80 milioane la peste 106 milioane pasageri pe an. Au fost îmbunătățitele programe și opțiunile clienților, pe măsură ce compania s-a dezvoltat pe aeroporturi primare.  A fost  îmbunătățită experiența de zbor cu scaune ergonomice, slim line, cu mai mult spațiu pentru picioare și interioare Boeing Sky în noile aeronave, iar echipajul de cabină s-a implicat în designul și livrarea de noi uniforme.

Ryanair Labs a lansat ân octombrie un site nou, dinamic și aplicații mobile. Aceste platforme digitale îmbunătățite s-au comportat bine, fiind implementate rapid de către clienții Ryanair.

”În timp ce anii 1 & 2 ai programului AGB au presupus repararea lucrurilor care displăceau clienților noștri și îmbunătățirea ofertei, anul 3 va fi despre accelerare și inovație digitală, în special prin intermediul Ryanair Labs. Inițiativele din acest an vor include o facilitate de plată "One-Flick" în aplicația noastră pe mobil; check-in automat pentru clienții ”My Ryanair”; un nou serviciu Leisure Plus, pentru petrecerea timpului liber, îmbunătățit cu Business Plus; și taxe mai mici la check-in-ul bagajelor.

Ryanair continuă să ofere clienților cele mai mici prețuri și cele mai bune performanțe în timp real. În FY16, în ciuda factorilor de încărcare record, am fost afectați sever de grevele nejustificate ale ATC din Franța, închiderea T3 din Roma (FCO), vara trecută, pe motiv de incendiu, și a aeroportului Zaventemin din Bruxelles, în martie, și întârzierile repetate ale ATC, ca urmare a introducerii unui nou sistem de calculatoare, dar ne-am menținut poziția de lide în industrie, cu performanță de 90% decolare/ aterizare la timp, după cum urmează:

 

 

Apr

Mai

Iun

Iul

Aug

Sep

Oct

Noi

Dec

Ian

Feb

Mar

Medie

FY15

91%

89%

87%

86%

90%

90%

92%

91%

84%

85%

91%

92%

90%

FY16

90%

92%

91%

90%

90%

92%

92%

92%

86%

89%

92%

88%

90%

 

Facem apel din nou la Comisia Europeană să ia măsuri pentru a preveni ca spațiul aerian de deasupra Europei să fie închis în această vară din cauza loviturilor nejustificate ale sindicatelor ATC. Tribunalele europene ar trebui, de asemenea, să  inverseze deciziile anterioare nedrepte potrivit cărora liniile aeriene ale UE ar trebui să-i compenseze pe pasageri în timpul grevelor ATC, atunci când acestea afectează companiile aeriene, care nu au nici un control asupra situației, și nu-și pot recupera costurile, în conformitate cu legislația, de la sindicatele protejate de ATC” - a declarat CEO Ryanair.

Randamentul din ultimul pătrar al anului, legat de rezervările de Paște, a fost serios afectat de cele peste 500 anulări de zbor, în urma atacurilor teroriste de la Bruxelles și grevelor repetate (în principal din Franța) ale ATC. În ultimele săptămâni, sindicatele ATC italiene, grecești, belgiene și franceze s-au implicat, de asemenea, în greve nejustificate, care au cauzat alte 200 anulări. Rezultatele  din primul pătrar al acestui nou an vor fi afectate negativ de aceste anulări, de tarifele mai mici, absența Paștelui în aprilie și slăbirea lirei sterline în perioada premergătoare referendumului Brexit de pe 23 iunie.

 

”Vedem oportunități de creștere pentru tarifele mici Ryanair și pentru programul AGB. Avem, în medie, cu 2% mai multe rezervări pentru lunile de vară decât în aceeași perioadă a anului trecut, dar la prețuri mai mici. Ne așteptăm ca factorul nostru de încărcare FY17 să fie similar cu cel de anul trecut (93%), pe măsură ce ne creștem traficul cu 9%, până la 116 milioane pasageri. (…) În consecință, ne așteptăm cu prudență la un profit net modest, care să crească cu cca. 13%, de la 1,375 miliarde euro la 1,425 miliarde euro. Această previziune rămâne puternic dependentă de volumul rezervărilor de vară și de randamentele de iarna viitoare, de puterea lirei sterline și de absența oricăror șocuri externe suplimentare de genul grevelor ATC greve sau anulărilor.” -  a adăugat Michael O’Leary.

 

Brexit:

Fiind cea mai mare companie aeriană din Marea Britanie, Ryanair crede cu tărie că economia Marii Britanii și perspectivele sale viitoare de creștere sunt mai puternice în cazul în care rămâne un membru al Uniunii Europene ("UE"). Una dintre poveștile de succes ale Europei a fost dereglementarea industriei aviatice, la sfârșitul anilor 1980, care a permis Ryanair să rupă cartelul de mare tarif al companiilor aeriene din Europa, purtătoare de pavilion, și să transforme transportul aerian, turismul, creșterea economică și apariția mai multor locuri de muncă în toată Europa. Ryanair militează activ pentru votul "să rămână", la referendumul din 23 iunie 2016.

În cazul în care Regatul Unit părăsește UE atunci acest lucru, credem noi, va afecta creșterea economică și încrederea consumatorilor în Marea Britanie, pentru următorii doi până la trei ani, pe măsură ce încep să negocieze ieșirea din UE și re-intrarea pe piața unică în condiții de piață foarte incerte.

Ryanair este compania aeriană preferată a Europei, care transportă anual 116 milioane pasageri, pe mai mult de 1800 zboruri zilnice, de la 84 baze, care leagă peste 200 destinații, din 33 de țări, cu o flotă de peste 340 aeronave Boeing 737, cu încă o comandă pentru 330 Boeing 737, ceea ce va permite Ryanair să reducă tarifele și să crească traficul până la 180 milioane pasageri pe an, în FY24. Ryanair are o echipă de peste 10.000 profesioniști cu înaltă calificare în domeniul aviației, care livrează performanță în timp util, în Europa, și o experiență record de 31 ani în siguranța zborurilor.

 

 

 

 

 Adaugata pe : 24 / 05 / 2016.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Paralela 45
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Teresa Tina
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun