site traffic analytics

Istoria Irish Whiskey prezentată de Bram Stoker’s Pub

Bram Stoker' Pub Bucuresti Irish WhiskeyIrlandezii au o vorbă: “producerea whiskey-ului ia şapte zile din viaţa unui om şi şapte ani din cea a whiskey-ului”. Whisky-ul irlandez, denumit Whiskey („Irish Whiskey”), reprezintă acel tip de whiskey produs în Republica Irlandeză sau în Irlanda de Nord. Această băutură trebuie, prin lege, să fie supusă unei maturări de cel puţin trei ani, în butoaie de stejar. Dacă produsul reprezintă amestecul mai multor whiskey-uri, produse în diverse distilerii, se numeşte “blended Irish whiskey”  sau “Irish whiskey - a blend.”

La Bram Stoker’s Pub Pub (situat în zona Sălii Palatului, pe Str. Ion Câmpineanu nr. 33, colţ cu Str. Ştirbei Vodă, www.bramstokerspub.ro) puteţi găsi o gamă variată de whiskey-uri irlandeze, dintre care amintim de Tullamore Dew şi de Jameson. Iar dacă vi se face sete şi mâncaţi între timp, curg ofertele speciale. O găletuşă cu 5 sticle de bere Ursus la 330 ml costă 35 RON, iar de luni până joi, există şi o ofertă special, între orele 14.00 şi 18.00, în care aveţi reducere 50% la berea draft Ursus, fie blondă, fie neagră. Astfel veţi putea savura două beri cu numai 9 lei, dacă veţi comanda şi achita până la orele 18.00. Pe de altă parte, există o ofertă special dedicată EURO 2016 include bere Bram Stoker' Pub Bucuresti Irish WhiskeyUrsus draft 1+1 GRATIS şi un meniu "MicBurger" cu numai 22 de lei (burger cu chiftea din carne de mici, cartofi prăjiţi, castraveciori muraţi şi muştar). Pentru rezervări puteţi suna la: (0774) 423 817.

 

 

Istoria whiskey-ului irlandez

Se spune că whiskey-ul irlandez datează chiar din secolul VI după Christos, atunci când călugării irlandezi, călătorind în Orientul Mijlociu, au descoperit procesul distilării cu ajutorul alambicului. Oricum, arta distilării a fost introdusă la scare mare în Irlanda în secolul XIV, iar whiskey-ul a început să fie consumat în masă în secolul XVI. La sfârşitul secolului XVIII, în această ţară erau deja peste 2000 de distilerii. Cele mai importante erau în capitala Dublin, şi aparţineau lui John Power, John Jameson, George Roe şi William Jameson. O oportunitate pentru whiskey-ul irlandez a fost epidemia de phylloxera din 1872, care a afectat viile din întreaga lume, dar în special cele franceze. Producţia de vinuri şi de cognac a cunoscut o scădere dramatică. Astfel, a intrat pe piaţă, în forţă, whiskey-ul irlandez, care a şi reuşit, la acea vreme, datorită unei politici comerciale adecvate, să depăşească rivalul său irlandez, în special pe piaţa americană. Băutura a cunoscut apoi o cădere, datorită prohibiţiei instaurate, în SUA, în 1920, precum şi datorită războiului de independenţă (1916) şi a războiului civil (1916-1921) din irlanda. În 1966 mai rămăseseră 5 distilerii şi lumea aproape că uitase de whiskey-ul irlandez. Însă cei câţiva producători rămaşi au avut forţa şi voinţa de a relansa Bram Stoker' Pub Bucuresti Irish Whiskeybăutura pe piaţă. Jameson, Power's, Midleton şi Tullamore au decis să fuzioneze şi au creat Irish Distillers Company. Aceştia au cumpărat, în anii ’70, şi  Bushmills (ultima distilerie din Ulster – Irlanda de Nord). Din păcate, eforturile acestora nu au det rezultatele scontate, aşa că în final au mai rămas două branduri: Jameson şi Bushmills. În 1987, pe piaţă a intrat un nou producător: “Cooley Distillery”  (Dundalk). În 1992 au lansat pe piaţă primul whisky: Tyrconnel. Acestuia i-au urmat două whiskey-uri obţinute prin arta îmbinării: Kilbeggan şi Locke. În prezent, există trei reţete principale de producere a whiskey-ului irlandez. Din păcate, whiskey-ul irlandez deţine, în prezent, pe piaţa americană a băuturilor spirtoase, doar o cotă de 0,2%. Nici un whiskey irlandez nu apare în topul 100 al mărcilor.

Diferenţe între whisky-ul scoţian şi cel irlandez

Whiskey-ul irlandez foloseşte şi alte cereale, nu numai orzul. De asemenea, nu tot orzul este supus procesului de mălţuire. Orzul mălţuit nu este uscat prin foc alimentat de turbă, ci în cuptoare ermetic închise, de aceea whiskey-ul irlandez nu posedă aroma generată de turbă. Instalaţiile de distilare Bram Stoker' Pub Bucuresti Irish Whiskeyirlandeze au o capacitate mult mai mare decât cele scoţiene şi implică, adesea, tripla distilare. Este folosită doar porţiunea de mijloc a celui de-al treilea distilat. Deci, doar 10% din lichidul supus fermentării se transformă în whiskey irlandez. Distilarea ajunge la un grad de tărie mai mare la irlandezi, iar ca rezultat, alcoolul este mai aromat, dar mai deschis la culoare decât cel scoţian. Maturarea este mai lungă şi se desfăşoară atât în butoaie în care a fost Sherry sau Bourbon. Whisky-urile scoţiene sunt dublu distilate, iar cele irlandeze, triplu distilate. Scoţienii apreciază calitatea băuturii în funcţie de arta îmbinării, iar irlandezii mizează pe arta distilării şi a maturării, efectuată în butoaie ce au depozitat Sherry sau Bourbon. Toate whiskey-urile irlandeze pentru îmbinare provin din aceeaşi distilerie, nu sunt aduse şi de la alţi producători.

 Adaugata pe : 15 / 06 / 2016.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Paralela 45
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Teresa Tina
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun