site traffic analytics

Academia Atlantykron: a 28-a ediţie, pe Insula Viitorului!

Academia Atlantykron 2017

► Între 28 iulie și 6 august, pe insula dunăreană Atlantykron (în dreptul castrului roman Capidava) se va desfășura cea de-a XXVIII-a ediție a Academiei de Vară pentru Tineret, Știință, Cultură, Artă și Sport „Atlantykron” ► Academia Atlantykron este deja recunoscută drept un eveniment unic în lume, atât prin tematică și cadrul natural în care are loc, cât și prin constanță ► Știință, cultură, arte, proză, turism, antreprenoriat, sport, sunt câteva din activitățile pentru care pot opta participanții tineri ► Printre invitații speciali - scriitorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov, care va coordona conferințele zilnice „Lumea de mâine”, Prof. Dr. Teodor Vasile, psiholog, Prof. Dr. Leon Zăgrean, Lucian Boronea – vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), maestrul în artă culinară Petrișor Tănase, Maria Sionionescu, profesor asociat la Institutul Spațial și de științe astronautice din cadrul Agenției de Explorare Aerospațială a Japoniei (JAXA) iar ca invitați virtuali – Dumitru Dorin Prunariu, astronaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic; cercetătoarea americană Erisa K Stilley (Jet Propulsion Laboratory), Dr. Ing. Florin Munteanu și RaviPrakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte etc. ► 30 de jurnaliști, bloggeri și agenți de turism, din România și din străinătate, veniți să descopere potențialul turistic al regiunii Cernavoda, vor asista la deschiderea Academiei Atlantykron

 

Între 28 iulie și 6 august, la Capidava, județul Constanța, se va desfășura Academia de Vară pentru Tineret, Știință, Viitorologie și Science Fiction ATLANTYKRON – ediția 28.Academia Atlantykron 2017

Purtând genericul „Insula viitorului”, Atlantykron este singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiție de 28 de ani și, potrivit multor invitați speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume. Inedita Academie, organizată în natură și departe de civilizația urbană, are ca scop accesul la cunoaștere al tinerilor și reunește experți de talie mondială (din care unii au primit premiul Nobel şi predau gratuit cursuri tinerilor interesaţi) și tehnologie de ultimă generație, pe o insulă care are mai puțin de 1 km2. Aici se desfășoară demonstrații științifice şi cursuri de artă sau de comunicare așa cum în nicio școală nu se predau, participanţii stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele.

Organizatorii actualei ediții a Academiei Atlantykron sunt  Centrul Pentru Studii Complexe și Fundația World Genesis din SUA în colaborare cu Societatea CYGNUS din Suceava, cu Institutul Național de Cercetare pentru Sport, cu Institutul de Științe Spațiale, cu Asociația pentru Inovație, cu HUP Center pentru Dezvoltarea Performanței, cu SARS Romania (Search and Rescue Service) și cu sprijinul revistei Știință și Tehnică.

Academia Atlantykron 2017

Sunt așteptați circa 500 de tineri participanți, lectori, invitați și organizatori din toate zonele țării. Printre invitați, și-au confirmat prezența personalități de marcă din știință, cultură, artă sau sport din România, SUA, Slovacia și Italia. Astfel, sunt așteptați să participe și să susțină cursuri sau prezentări: Alexandru Mironov, scriitor, jurnalist de știință, fondator al Programului Atlantykron; Prof. Dr. Teodor Vasile, doctor în psihologie și în științe medicale alternative; Prof. Dr. Leon Zăgrean, șeful Catedrei de Fiziologie a Universității de Medicină și Farmacie « Carol Davila » din București; Dr. Pierre de Hillerin, președintele Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane; jurnalistul Val Vîlcu; Lucian Boronea – vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) și director general Accent Travel &Events; maestrul în artă culinară Petrișor Tănase; Dan Farcaș, scriitor, matematician și cercetător al fenomenului OZN; Radu Dop, specialist în « medicină critică », membru fondator al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță și al Asociației de Telemedicină și Aplicații Spațiale pentru Sănătate, scriitorul Aurel Cărășel, Maria Sionionescu, profesor asociat la Institutul Spațial și de științe astronautice din cadrul Agenției  de Explorare Aerospațială a Japoniei (JAXA), Dr. Eliot Sorel, Co-Președinte al Asociației Internaționale de Psihiatrie, Task Force, Mihaela Muraru-Mândrea, scriitor, președintele Centrului pentru Umanism și Drepturile Omului din România. Invitați virtuali, care vor susține teleconferințe, sunt: Dumitru Dorin Prunariu, astronaut, primul (și singurul) român care a zburat vreodată în spațiul cosmic; cercetătoarea americană Erisa K Stilley (Jet Propulsion Laboratory), RaviPrakash, inginer JPL NASA, responsabil cu misiunea Curiosity de pe Marte, parlamentarul canadian de origine română Corneliu Chișu, Dr. Florin Munteanu, președintele fondator al Centrului pentru Studii Complexe.

 

„Peste doi ani, Academia Atlantykron va aniversa 30 de ani de existență. Aceasta ne obligă să păstrăm tradiția și să continuăm evenimentul, care a schimbat în bine destinele a mii de oameni. Zece zile pe an, această insulă reunește elite ale României precum și din întreaga lume. Toată echipa de organizare se implică în mod voluntar în coordonarea acestui eveniment, dar satisfacțiile spirituale sunt enorme. Simt că pe această insulă, unde se desfășoară Academia, se prefigurează un model de societate civilă a viitorului. În 1989 debarcam pentru prima dată pe insulă, alături de scriitorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov și de scriitorul și profesorul Aurel Cărășel, însoțiți de mai mulți fani și scriitori de literatură ScienceFiction, și hotăram să organizam, an de an, o tabără de creație SF. Deși eram cu toții iubitori ai anticipației, nici prin gând nu ne trecea că în urma acestei efervescențe, o pot numi chiar „Egregora”, evenimentul se va transforma în Academie de vară și va dăinui încă 28 de ani!”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron.

 Academia Atlantykron 2017

Potrivit echipei de organizare a Academiei Atlantykron, oamenii pot proiecta viitorul, cel mai eficient, în mijlocul naturii – natură de care nu trebuie să ne despărțim niciodată. Ca un paradox, semnalul de telefonie mobilă nu este satisfăcător în regiune, în schimb, pe insulă este asigurată conexiune wireless la internet și sunt sute de device-uri de ultimă oră. Multe evenimente și idei sunt transmise de la fața locului pe internet și, pe de altă parte, în fiecare zi este asigurată comunicarea cu invitații virtuali prin intermediul videoconferințelor.

 

 ATELIERELE ATLANTYKRON 2017

 

 

            Academia de vară Atlantykron are următoarele secțiuni: Știință, Cultură, Artăși Sport.

            Iată câteva exemple, structurate pe ateliere:

 

            1. ȘTIINȚĂ: Astronomie și astrofizică (coordonatori: Petru Crăciun, dr. fiz., inspector școlar de fizică, mentor al lotului României pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, membru al Societății Știintifice Cygnus, Cristian Pîrghie, dr. fiz., directorul Observatorului Astronomic al Universității din Suceava, directorul Olimpiadei Naționale de Astronomie și Astrofizică, membru al Societății Știintifice Cygnus și Bogdan Bănărescu, membru al Societății ȘtiintificeCygnus); Autocunoaștere, dezvoltare personală și remodelare psihosomatică. Reconectarea creativă cu sinele și Universul (Instructor: Dr. Teodor Vasile); Active Bricks – Mindstorms - Jocul ca mod de comunicare și de dezvoltare personală (lector: Ștefan Neșiu Bedreag);  Biology Road: Amazing Science Experiments (coordonatori: Olivia Macovei – profesor biologie, drd. la Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava, membră a Societății Știintifice Cygnus, Patricia – Ruxandra Mihai – studentă  la Universitatea de Șiințe Agricole și Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad”, Facultatea de Medicină Veterinară, Iași, membră a Societății Știintifice Cygnus); „Sisteme de dezvoltare – programare și electronică” (coordonatori: Dan Milici, dr. ing., Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor Suceava, membru al Societății Știintifice Cygnus, Tudor Andronic, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, membru al Societății Știintifice Cygnus, finalist ISEF SUA 2016 şi ISWEEEP SUA 2017, Raul-Alexandru Hănțăscu, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, membru al Societății Știintifice Cygnus, finalist ISEF SUA 2016 şi ISWEEEP SUA 2017); Comunicații Radio (Instructor: Mihai Stanca); Drumul spre noi înșine prin propriocepție (Coordonator: Pierre Joseph de Hillerin, din partea I.Ș.S: și  al Centrului pentru Dezvoltarea Performanței Umane); F.A.C.T. – FirstAid& CPR Training (Instructor: Dr. Radu Ștefan Berca).

            2.CULTURĂ: Concursul deproză SF „Atlantykron” susținut de MasteCard pentru al treilea an consecutiv, Sesiunile de conferințe susținute de către către prof. Dr. Teodor Vasile, Cum să-ți scrii viitorul... și să-l împlinești (lector: Constantin D. Pavel, scriitor, directorul editurii Pavcon); Arta scrisului (Instructor junior: Ana Creangă); Poemgate – atelier de creație literară – poezie (Proiectul va fi susținut de către membrii Asociației Adsum, reprezentați de Ion Gabriel Pușcă – președinte și Adina Stoicescu – vicepreședinte și voluntari); Când ideile ScienceFiction devin realitate (lectori: scriitorul Aurel Cărășel și Sorin Repanovici, coordonatorul general al Programului Atlantykron); Păturica rotundă Science Fiction(instructor: Lucian Cristian Oancea).

 

            3. ARTĂ: Concursul de arte vizuale „Aurel Manole”; Pictură de șevalet (Lector: prof. Valentin Ionescu, Asistent: Simona Mișea); Brățările pentru supraviețuire (instructor junior: Noel-Theodora Vasile); De la lumea cristalelor naturale la lumea cristalelor artificiale (instructor junior: Noel-Theodora Vasile), Limbajul artei – creativitate prin formă și culoare (instructor junior: Noel-Theodora Vasile); Facepainting (Lector: prof. Valentin Ionescu, Asistent: Simona Mișea); Atelier interactiv de fotografie (lector: Adrian Dedu), Atelier pentru creatia măștilor dedicat copiilor – In memoriam Arina Prunariu (instructor junior Cristina Repanovici) .

 

 Academia Atlantykron 2017

4. SPORT: Arte marțiale – De la Qi-Qong la Ju-Jitsu (Instructor: Prof. Dr. Teodor Vasile), Ce pot să știu despre starea mușchilor mei? (Coordonator – Cercetător Științific doctorand Alexandru Nistorescu, lectori - Pierre Joseph de Hillerin și  voluntar Simona Stroescu ), Skandenberg, darts, badminton, șah, tir cu arcul, volei.

 

► De asemenea, programul de conferințe va fi foarte bogat. 30 de jurnaliști, bloggeri și agenți de turism, din România și din străinătate, veniți să descopere potențialul turistic al regiunii Cernavoda în weekend-ul 28-30 iulie, în cadrul „Festivalului Dunării”, eveniment organizat de Innovation Travel și de Primăria orașului Cernavoda, vor asista la deschiderea Academiei Atlantykron și vor participa la o conferință dedicată relației dintre individ si comunitate – „Orașul Quantic pentru oameni înțelepți” - dar și despre dezvoltarea și promovarea turismului dunărean, care va fi organizată duminică, 30 iulie, începând cu orele 11.00.

Luni, 31 iulie ora 11.00, Conferința live susținută de echipa Știință și Tehnică cu titlul „Bine ati venit în Lumea de mâine”; seara, la ora 22.00, participanții la Academia Atlantykron vor asista la o conferință virtuală „În direct cu NASA” la care sunt invitați Erisa Stilley (Hines) și Ravi Prakash, coordonatori ai misiunii Curiosity, de explorare a planetei Marte. Ei ne vor prezenta, în direct din centrele de coordonare, ultimele noutăți și vor răspunde la întrebările participanților. Moderatorii teleconferinței vor fi scriitorul și jurnalistul de știință Alexandru Mironov și coordonatorul programului Atlantykron, Sorin Repanovici.

Alexandru Mironov va coordona, alături de mulți alți invitați și următoarele conferințe: „De vorbă cu plantele” (Dr. Florin Munteanu); marţi 1 august, ora 11.00 - „Ființa umană încotro?” (Prof. Univ. Dr. Leon Zăgrean), marţi, 1 august, ora 22.00 - „Primele 1000 de zile de viață” (Prof. Univ. Dr. Eliot Sorel); miercuri, 2 august, ora 11.00 - „În căutarea Hipercivilizațiilor” (scriitorul și ozenologul Dan Farcaș); miercuri, 2 august, ora 15.00 - „Școala de artă culinară” (Petrișor Tănase); sâmbătă, 29 iulie, ora 11.00 - „Vânătorul de eclipse” (Cătălin Beldea, astronom amator, vânător de eclipse, editor de astronomie la „Știință și Tehnică”) și marţi, 1 august, ora 17.30 - „Travel & Technology” (Lucian Boronea, vicepreședinte ANAT și director general Accent Travel & Events și Traian Bădulescu, jurnalist, consultant în turism, managing partner Innovation Travel).

Atlantykron va avea un cotidian de informare – Atlantykronica, susținut de către membrii Asociației Adsum (reprezentați de Ion Gabriel Pușcă – președinte și Adina Stoicescu – vicepreședinte) și voluntari, precum și un post de radio care va emite și pe internet.

Echipa de organizare a Academiei Atlantykron este formată din Sorin Repanovici (coordonator general), Nicolae Dobre (director tehnic şi de logistică), Cristian Panfilov (director tehnic şi de logistică), Mihai Manea „Croco” (directorul de imagine și sunet al Academiei Atlantykron), Gabriel Grosu (tehnică şi logistică), George Bobârnac (medic oficial Atlantykron), Traian Bădulescu (purtător de cuvânt al Academiei Atlantykron), Bogdan Cismariu (logistică şi coordonare), Gabriel Vâlsan (coordonator conferinţe invitaţi virtuali), Mihai Oprea (coordonator conferinţe invitaţi virtuali), Maria Nicola (coordonare activităţi) și Bogdan Ioan (coordonare activităţi).

 

            Scurt istoric

 

Programul ATLANTYKRON se desfășoară de 28 de ani și a fost prezentat cu deosebit interes de către mass-media din România, televiziuni, posturi de radio, ziare, reviste sau edituri. Au fost realizate zeci de reportaje, documentare, au fost publicate cărți, au fost realizate filme. Începând din 1990, Atlantykron s-a aflat în organizarea și sub tutela Ministerului Tineretului și Sportului, și a primit permanent sprijin și susținere din partea mai multor  Instituții și Agenții Guvernamentale (ANIF, Regia Pădurilor, Garda de Coastă, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanţa), dinpartea autorităților locale – Primăria Cernavoda, a agenților economici locali – Societatea Nuclear Electrica SA, Elcomex SA. La desfășurarea acestui proiect sunt implicate mai multe organizații neguvernamentale de tineret din țară și străinătate, precum Centrul pentru Studii Complexe, Asociația Română pentru Sport și Cultură, Forum IT, dar și unele organizații și instituții din SUA, precum World Genesis Foundation.  Academia Atlantykron 2017

În 1990, un mic grup de tineri iubitori de sciencefiction a ales această insulă îndepărtată drept un loc ideal, deși sălbatic, unde să se desfășoare festivalul anual de sciencefiction, ocazie care le oferea șansa să studieze și să învețe unii de la ceilalți.

Timpul a trecut, condițiile s-au schimbat, dar setea de cunoaștere și de experiențe noi a rămas. După 10 ani, festivalul s-a transformat într-o Școală de Vară. Tradiția a continuat, având în fiecare an sprijinul Guvernului și al unor organizații neguvernamentale din întreaga lume. În acest an, Academia sărbătorește a 28-a ediție, peste un sfert de secol de existență neîntreruptă. De-a lungul timpului, pe această insulă au trecut peste 10.000 de invitați, participanți, organizatori.

Printre cei mai importanți ani ai Academiei Atlantykron s-au numărat 1999, când ediția a fost dedicată Eclipsei totale de soare, 2001 – când insula a găzduit Eurocon, Convenția Europeană de ScienceFictionși 2014 – când Academia a aniversat 25 de ani de existență.

Menționăm că Academia Atlantykron a găzduit, de-a lungul anilor, numeroase personalități, precum scriitorii de SF Norman Spinrad (președintele Societății Scriitorilor de SF și Fantasy din SUA la acea vreme), Joe Haldeman, Robert Sheckley, Alain LeBussy, Ion Hobana, astronomul Harald Alexandrescu, artiștii Ioan Gyury Pascu, Cristian Grețcu, formația Barock, geneticianul Jonathan Cowie, Bridget Willkinson (Președinte alSocietății Europene de SF), biologul Alexandru Ecovoiu, Gheorghe Fodoreanu (fost președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism), Peter Moon (scriitor american), astronautul Dumitru Prunariu, naistul Nicolae Voiculeț etc.

            Un film de prezentare al Academiei de Vară Atlantykron, publicat pe YouTube în septembrie 2008, realizat și prezentat de David Anderson, a atins un record mondial la numărul de accesări pentru un film educațional. Intitulat “NextGeneration: Atlantykron”, filmul a ajuns în prezent la 23 milioane de vizualizări!

În 2014,echipa de organizare Atlantykron a organizat, în parteneriat cu Innovation Travel și cu Autoritatea Națională pentru Turism conferința „Dunărea, comoara turistică a României”, care a reunit peste 300 de participanți și invitați. În ziua conferinței, naistul Nicolae Voiculeț a susținut un concert memorabil.

În 2015, Academia Atlantykron a primit, pentru cei 25 de ani de activitate aniversați în 2014, câteva distincții bine meritate, precum nominalizarea acordată la Gala revistei Foreign Policy la sectiunea cercetare alături de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, toți laureații premiilor Ad Astra 2014 și o serie de cercetători români remarcabili din țară și străinătate și nominalizarea acordată de Radio România Cultural la secțiunea “Educație și învățământ”.Academia Atlantykron 2017

Atlantykron este o insulă sălbatică, un loc care doar pentru zece zile pe an are parte de focuri de artificii, conectare la electricitate, Internet de mare viteză pentru conferințele virtuale – idee sciencefiction la primele ediții din anii 90, ecrane mari pe care sunt proiectate imagini in premieră de pe Marte și, nu în ultimul rând, conferințele susținute de specialiști din domeniile științei, culturii, artei și comunicării.

An de an, înainte de organizarea evenimentului sunt notificate toate autoritățile statului, respectiv Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Prefectura Județului Constanța și Primăriile celor două comunități - Cernavoda și Topalu -, împreună cu care se dispun măsurile specifice pentru astfel de evenimente și se obțin toate autorizațiile necesare.Timp de 10 zile, 24 de ore pe zi, pe insulă se află o echipă medicală formată din 6 membri, Poliția de frontieră precum și o firmă privată de pază și protecție, pentru a asigura securitatea deplină a participanților. Organizatorii și toți cei implicați în zona de securitate a participanților comunică între ei prin sistemul radio cu circuit închis pentru a minimiza timpul de intervenție în cazul urgențelor

Vizitează www.atlantykron.org pentru mai multe informații despre programul academiei de vară și lista invitaților și pagina oficială de facebook https://www.facebook.com/Atlantykron. Pe această pagină vă vom ține la curent zi de zi cu informații, articole de presă și fotografii de la fața locului.

Academia Atlantykron 2017Academia Atlantykron 2017Academia Atlantykron 2017Academia Atlantykron 2017Academia Atlantykron 2017

 Adaugata pe : 25 / 07 / 2017.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Paralela 45
Vintest
TTR II
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Teresa Tina
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun