site traffic analytics

Vinvest 2019: Iată care sunt cele mai bune vinuri ale anului

Premii Vinvest 2019Cea de-a XVI-a ediție a Salonului Internațional de Vinuri VINVEST a debutat la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, în prezența unor personalități deosebite, a reprezentanților cramelor ce și-au expus licorile bahice, precum și a partenerilor ce susțin acest eveniment.

Primii care au ciocnit un pahar de vin spumant au fost invitații ce au onorat prezența: Florica Chiriță (director Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Timiș), prof.univ.dr Arina Antoce, Nicolae Oprea (vicepreședintele Consiliului Județean Timiș), prof.univ.dr. Ioan Nămoloșanu, Vladan Tadic (consulul onorific al Serbiei la Timișoara), Rufino Delgado Montenegro (consulul onorific al Republicii Peru la Timișoara), Nikola Cukolic (somelier Serbia), Nikitas Martigakis (președintele Asociației de Afaceri din Insula Ammouliani), Ciprian Trocan (consilierul primarului Nicolae Robu).

Ziua a debutat cu o degustare specială, de vinuri vechi provenind din anii 1958, 1965 sau 1995, prezentată de prof.univ.dr. Ioan Nămoloșanu, însoțită de dezbaterea academică “Vinul și Sănătatea”, moderată de prof.univ.dr. Arina Antoce. Acțiunea a fost urmată de degustarea a unor vinuri produse de Crama Gabai. Premii Vinvest 2019

 

pe perioada celor trei zile de Salon producătorii de vin au oferit spre degustare peste 250 de sortimente, provenind din România, Serbia, Grecia sau Italia. Soiurilor românești și internaționale deja consacrate li s-au alăturat vinuri cu o încărcătură deosebită, produse în zona Muntelui Athos, toate reușind să cucerească gusturile celor 2870 de vizitatori ce au vizitat centrul expozițional al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Timiș.

 

Ediția din acest an a adus - pe lângă vinuri autohtone - vinuri biologice, vinuri spumante ce conțin particule de aur, sau vinuri vechi de mai bine de 6 decenii. Un punct special a fost dat de prezența unor vinuri produse la Muntele Athos, de călugărul Epifanios, de la chilia Mylopotamos, situată în apropiere Mănăstirii Marea Lavră, iar pentru prima dată la un eveniment de acest gen a fost adusă și cartea scrisă de monah - "Arta culinară a Sfântului Munte". Volumul s-a bucurat de un succes fulminant în rândul timișorenilor, toate exemplarele fiind vândute în prima zi de eveniment.

 

În premieră la un Salon din România a fost adus și degustat vinul spumant Imperator 24K – un vin spumant italienesc obținut prin metoda clasica și cu o compoziție în care se regăsesc particule de aur de 24 de karate. Băutura exclusivistă este produsă într-o serie limitată la una dintre cele mai cunoscute vinării din regiunea Francioacorta, Italia. În ceea ce privește lansările de noi produse, COTNARI a adus pentru prima dată spre degustare gamele de spumante și petiante, iar crama Thesaurus Wines a lansat vinurile Riesling Italian (2018) și Sauvignon Blanc Single Vineyard (2018).

Vinurile biologice au fost de asemenea de mare interes, reprezentate de crama Lacrimi de Lună, dar și de sortimente italienești distribuite în România de firma Ovest Food&Beverage.

Componenta educațională VINVEST a adus o degustare deosebită, de vinuri vechi provenind din anii 1958, 1965 sau 1995, susținută de prof.univ.dr. Ioan Nămoloșanu și dublată de simpozionul “Vinul și Sănătatea”, susținut de prof.univ.dr. Arina Antoce.

În cea de-a doua zi a Salonului au fost anunțate medaliile acordate vinurilor românești înscrise la Concursul Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice ediția a XIV-a Din cele 100 de probe înscrise de cei 24 de producători au primit marea medalie de aur următoarele:

 1. Categoria Vinuri Albe: Crama Gabai, cu soiul Sauvignon Blanc, din anul 2018

 2. Categoria Vinuri Rozé: Crama Hamangia Ataman, cu soiul Cabernet Sauvignon, din anul 2018

 3. Categoria Vinuri Roșii: Crama Lacerta, cu soiul  Merlot, din anul 2015

 4. Categoria Distilate: VINCON Romania, cu vinars Miorița, 25 de ani.

   

  Conform regulamentului Organizației Internaționale a Viei și Vinului, la 100 de probe se pot acorda 30% medalii, adică un maximum de 30 de medalii. Pe lângă cele 4 mari medalii de aur, au fost acordate 17 medalii de aur și 9 medalii de argint, astfel:

 1. Categoria Vinuri Albe:  6 medalii de aur, 4 medalii de argint

 2. Categoria Vinuri Rosé:  2 medalii de aur, 3 medalii de argint

 3. Categoria Vinuri Roşii:  7 medalii de aur, o medalie de argint.

 4. Categoria Distilate: o medalie de aur

 5. Categoria Vinuri Efervescente: o medalie de aur, o medalie de argint.

   

  Din juriu au făcut parte persoane autorizate și membre ale Asociației Degustătorilor Autorizați din România, preşedintele comisiei fiind doamna Arina ANTOCE, prof.dr. expert O.I.V. (Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului).  

   

  Ediţia de anul acesta a VINVEST s-a bucurat şi de prezenţa unor invitaţi de marcă din rândul autorităţilor naţionale şi locale, dar şi de cavaleri ai vinului de la Ordinul Sfântul Vincenziu din Szeged, Asociația Femeilor Specializate în Degustarea Vinului din Szeged, cu toţii completând nota festivă a evenimentului.

   

  Salonul Internațional de Vinuri din Timișoara VINVEST ediția a XVI-a a fost un eveniment la care şi-au adus contribuția aproximativ 100 de parteneri și colaboratori. Co-organizatori au fost Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timișoara, Asociația Degustătorilor Autorizați din România, Asociația de Cultură și Promovarea a Vinului VINVEST, iar partenerii principali au fost Primăria Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş și Arsenal Park. În rândul producătorilor de vin, partener national a fost Crama Hermeziu, iar partener principal a fost COTNARI.

 

 

 

Medalii – VINVEST Timişoara 2019

 

Categoria VINURI ALBE

 

 

 

Nr. crt.

 

Categoria

Denumire agent

economic /Nume producător

Podgoria/Ce ntrul Viticol

 

Soiuri

An recoltă

 

Brand

Medie

fără extreme

Medalie

după Medie fără extreme

1

vin alb S

S.C. Midmar Star S.R.L.

Murfatlar

Sauvignon blanc

2018

Crama Gabai

85.6

MAu

 

2

 

vin alb S

S.C. Viti-Pomicola Sâmburești S.R.L.

 

Sâmburești

 

Sauvignon blanc

 

2017

Domeniile Sâmburești

 

85.4

 

Au

 

3

 

vin alb S

S.C. Viti-Pomicola Sâmburești S.R.L.

 

Sâmburești

 

Chardonnay

 

2018

Domeniile Sâmburești

 

85.2

 

Au

4

vin alb D

S.C.D.V.V. Murfatlar

Murfatlar

Chardonnay

1983

Vinotecă

85.2

Au

 

5

 

vin alb S

S.C. Viti-Pomicola Sâmburești S.R.L.

 

Sâmburești

 

Chardonnay

 

2017

 

Chateau Valvis

 

85

 

Au

6

vin alb S

Adaugata pe : 22 / 04 / 2019.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun