site traffic analytics

Romania: 70% dintre turisti au preferat cazarea in hoteluri

 • 70% dintre turistii (romani si straini) din 2019 au preferat cazarea in structuri de primire Mircea Draghici, EST Hospitalityturistica tip hotel/aparthotel

 • In Romania, doar 47% din totalul spatiilor de cazare sunt camere de hotel/apart-hotel

 • Regiunea Centru a inregistrat cea mai mare crestere a numarului de turisti in 2019 fata de 2018

 • 68% din camerele de hotel/aparthotel din Romania sunt clasificate la  1-3 stele

   

  Romania in context regional

  Raportat la numarul de locuitori, Romania are de recuperate un decalaj major fata de alte tari din regiune in ceea ce priveste numarul de camere de hotel si numarul de turisti. In anul 2019, din totalul de 227.315 spatii de cazare (camere in hoteluri, pensiuni, apartamente in regim hotelier, hosteluri, etc) doar 107.711 reprezinta camere de hotel clasificate la 1-5 stele, adica aproximativ 47%.

  Republica Ceha, cu un numar similar de spatii de cazare si camere de hotel  si cu o populatie cu aproape 50% mai mica decat cea a Romaniei, a atras pe baza estimarilor noastre pentru anul 2019, un numar  dublu de turisti comparativ cu tara noastra.

  Cu toate acestea, in valori relative (%), baza hoteliera din Romania din punct de vedere al clasificarii pe stele este similara cu cea din Polonia.

   

  Statistici Romania 2019. Regiuni

 • Anul 2019 a adus o crestere a numarului de turisti (romani si straini) fata de anul 2018 de aproximativ 4%. In anul 2019 au fost inregistrati 13.3 mil de turisti fata de 12.8 mil turisti in anul 2018.
 • 9.3 milioane de turisti din cei 13.3 milioane (aproximativ 70%) au optat pentru cazare in hoteluri.  Daca avem in vedere ca din totalul spatiilor de cazare la nivel national camerele de hotel reprezinta doar 47% putem trage concluzia ca oferta de cazare este insuficient reprezentata fata de cererea inregistrata.  Sunt necesare mai multe facilitati de finantare (ex.: programe in care proiectele hoteliere sa devina eligibile pentru finantarile din fonduri europene, finantari  din fonduri publice, etc) pentru a putea atrage mai multi turisti si a dezvolta mai mult destinatiile turistice. 
 • In cifre absolute, cea mai mare crestere a numarului de turisti in anul 2019 fata de anul 2018 (locul I) s-a inregistrat in Regiunea Centru (AB, BV, CV, HR, MR, SB), 3.14 mil (2019) fata de 3.02 (2018). Acest rezultat poate fi explicat datorita concetratiei de atractii turistice din aceste regiuni si prezenta lor in toate cataloagele agentiilor de turism specializate in incoming.
  • Pe locul 2 s-a situat Regiunea Nord-Est (BC, BT, IS, NT, SV, VS) cu 1.33 mil de turisti in 2019 fata de 1.23 mil turisti in anul 2018.
  • Pe locul 3 se situeaza si Regiunea SUD – EST (BR, BZ, CT, GL, TL, VR) cu 1.88 mil de turisti in anul 2019 fata de 1.79 mil turisti in anul 2018. 

Statistici Romania. Sosiri turisti in structurile de primire turistica pe judete si in Hoteluri/aparthoteluri

 • Cresterile cele mai mari s-au inregistrat in judete in care structura bazei hoteliere nu mai corespunde preferintelor consumatorilor si acestia au preferat alte structure de cazare (ex. pensiuni, apartamente in regim hotelier, vile turistice, etc) care sunt mai noi si ofera mai multe servicii. Dupa cum se observa si din tabelul de mai jos, in majoritatea judetelor din Top 10 predomina camere de hotel clasificate la 1, 2 si 3 stele.
 • In privinta numarului de turisti cazati in structurile de primire turistica de tip hotel/aparthotel, cresterile cele mai mari s-au inregistrat in judetele in care totalul camerelor este sub 300 unitati.
 • 68% din camerele de hotel/aparthotel din Romania sunt clasificate la 1-3 stele, in structuri vechi ridicate in anii ’80

 

Despre Mircea Draghici si EST Hospitality Consulting.

Mircea Draghici este primul roman absolvent al MBA-ului (Master of Hospitality Administration) – promotia 2007 – de la Ecole Hoteliere de Lausanne si fondatorul firmei de consultanta EST Hospitality Consulting SRL (2007). El are o experienta in industria ospitalitatii de peste 19 ani, lucrand la Ministerul Turismului (DIrectia de Relatii Internationale), ANAT – Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (Secretar General 2004-2006) dar si in mediul academic (lector la ASE- Facultatea de Comert si visiting professor la American Hotel Academy Brasov). In prezent, Mircea Draghici este si prim-vicepresedinte al Asociatiei Incoming Romania care grupeaza agentiile de turism specializate in turismul de incoming (aducerea de turisti straini in Romania).

Printre proiectele de consultanta si tranzactiile relevante de data recenta se numara: proiectul Radisson BLU Brasov, proiectul Hilton Gardin Inn Craiova (in avizare urbanistica), cea mai mare tranzactie de inchiriere in regim hotelier de dupa 1989 (Resortul Siver Mountain Poiana Brasov – aprox. 20.000 mp) in anul 2017.

Nota: pentru anul 2019 estimarile s-au realizat pornind de la datele publicate de INS pentru primele 10 luni, ratele de crestere inregistrate fata de perioada similara din 2018 si cifrele absolute/relative inregistrate istoric in ultimele doua luni din anii anteriori.Adaugata pe : 06 / 01 / 2020.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun