site traffic analytics

Paralela 45 la altitudinea... 30

Paralela 45 30 de aniTocmai s-au împlinit 30 de ani de la Revoluția română. Iar în aceste zile, se împlinesc 30 de ani și de la revoluția... antreprenorială. În ianuarie se nășteau primele afaceri private ale României post-comuniste. Și tot în acea perioadă se prefigurau și primele agenții de turism.

Agenția de turism Paralela 45, tour-operator general și cel mai mare producător de circuite din
România, împlinește 30 de ani de la primirea autorizației de funcționare și de la deschiderea
primului și principalului sediu al agenției, cel din Bulevardul Elisabeta. Au trecut deja 30 de ani de când doi prieteni buni, Alin Burcea şi Adrian Grigorescu, şi-au pus visurile şi speranţele de viitor în agenţia de turism pe care au înfiinţat-o, Paralela 45. Agenţia a fost deschisă în aprilie 1990, însă istoria este un pic mai veche… Şi continuă şi în prezent.

Liderul și fondatorul Paralelei 45, Alin Burcea, îşi aminteşte cu nostalgie momentul în care au primit autorizaţia de funcţionare cu numărul 384 din România, pe Decretul Lege 54, autorizaţie ce deschidea drumul unei afaceri şi unui turism liber de condiţiile impuse de comunism.

După ce lucraseră împreună ca ghizi la Întreprinderea de Turism, Hoteluri și Restaurante Bucureşti, cei doi fondatori (din păcate Adrian Grigorescu nu mai este printre noi) au deschis primul şi principalul sediu al agenţiei din Bulevardul Elisabeta pe data de 6 iunie 1990. La deschiderea agenţiei au participat nume importante din istoria turismului românesc de după comunism, dar şi nume cunoscute din istoria ţării noastre, precum căpitanul Mihai Lupoi (fost ministru al Turismului) şi Ion Antonescu, la acea vreme directorul general al ITHR.

Românii au observat şi au apreciat modul în care lucra o agenţie de turism privată. Biletele de odihnă pentru litoral sau munte erau vânate de mulţi oameni, iar cozile se formau încă de la primele ore ale dimineţii. În 1990 au făcut primii bani din turismul intern, stațiunile de pe litoral (Neptun, Saturn), dar şi cele montane (Sinaia, Predeal) şi balneoclimaterice (Geoagiu-Băi) au fost primele destinaţii ce i-au atras pe turişti.

Prima plecare în străinătate a avut loc la sfârşitul lunii iunie, iar destinaţia a fost Turcia. Excursia către Istanbul s-a realizat cu autocarul IRANNATIONAL, iar turiştii au fost impresionaţi încă de la ieșirea din țară, în vamă fiind cozi de mașini ce se întindeau pe câțiva kilometri. Expediția a fost condusă de Traian Brendea, iar ghid a fost Alin Burcea. Au urmat apoi sute de autocare cu destinaţia Istanbul, coordonate de Grig, ghidul cunoscut pentru acțiunea Istanbul.

La ora actuală, Paralela 45 – unul dintre cele mai cunoscute branduri din turismul românesc - este o afacere sănătoasă, în creștere. Ca evoluție, Alin Burcea estimează că o să aibă, în 2020, un rulaj de 70 de milioane de euro. Dar să nu uităm că la o agenție de turism, cifra de afaceri este comisionul. Banii nu se strâng ușor.

”Am pornit de la trei oameni, acum suntem peste 300, din care 90% femei. Am persoane care lucrează de 22-23 de ani în agenție. Am evoluat, pentru că ne-am văzut de treabă. Sunt competitori de-ai noștri care vând vacanțe de un euro, dar noi nu o să ne minţim publicul niciodată în acest fel. În general, trebuie să avem grijă să nu ne păcălim clienţii pentru că ne dorim să apeleze la serviciile noastre şi în viitor. Şi atunci unul din principiile noastre de bază este să ne facem datoria în mod corect, cinstit și onest. Din aceea, și numărul de reclamații pe care le avem este, în general, destul de redus. Nu sunt aventurier în business, nu mă bag în produsele la care am pierderi. Când văd că nu merge, anulez charter-ul, anulez produsul respectiv. Fac spectacol la televizor, la radio, dar nu în business”, consideră Alin Burcea.Alin Burcea, Paralela 45 30 de ani

Pe lângă agenția de turism, Paralela 45 are acțiuni în industria hotelieră, o investiție imobiliară la Snagov, activități de comerț precum și brandul Chicco în România. Este unul dintre brandurile românești clădite pas cu pas și cu care țara noastră se poate mândri.Adaugata pe : 08 / 01 / 2020.
← Înapoi

nici un comentariu

*Toate campurile de mai jos sunt obligatorii

Paralela 45
Traia Badulescu - Secretul emisferei
Le Chateau
Traian Badulescu
Hotelul Roman Plaza
Hanul Ancutei
Rent a car
Alltur
Chicco
Romania
Paradis Vacante de Vis
Corali Holidays
Booking Bucharest
Max Holidays
Destinatii.eu
Agentia Mos Craciun